Binecuvantarea si bucuria pe care ni le aduce Sarbatoarea Sfintei Parascheva sporesc si mai mult anul acesta, 2006, prin venirea din Grecia la Iasi a moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, Facatorul de minuni, care a trecut la Domnul in anul 1920, a fost canonizat in anul 1961 fiind foarte cunoscut si mult pretuit astazi in toata Ortodoxia.
Biserica intreaga si mai ales credinciosii pelerini cinstesc pe sfintii lui Dumnezeu, pentru ca in sfinti se arata lucrarea Duhului Sfant, ca rodire a darurilor primite de ei la Sfantul Botez, daruri pe care insa sfintii le-au cultivat prin rugaciune si fapte bune.
Roadele prezentei si lucrarii Sfantului Duh in sfintii lui Dumnezeu se arata mai ales in dragostea lor fata de Dumnezeu si fata de semeni, in bucuria lor duhovniceasca, in pacea sufletului, in indelunga rabdare cand trec prin incercari, in bunatatea inimii, in facerea de bine catre toti oamenii, in credinta dreapta si statornica, in blandete nefatarnica, in infranare de la savarsirea raului, in curatia sau sfintenia vietii (cf. Galateni 5, 22-23).
Intrucat sfintii au cautat cu dor pe Dumnezeu, L-au iubit in rugaciune neincetata, au ascultat cuvantul Lui si au implinit poruncile Lui, Sfanta Scriptura ne invata ca: "Minunat este Dumnezeu intru sfintii Lui" (Psalm 67, 36).
Asadar, cand noi cinstim pe sfinti, cinstim prezenta si lucrarea lui Dumnezeu in acei oameni care au crezut in El, L-au iubit si au implinit voia Lui in viata lor pe pamant. Prin credinta lor statornica si prin viata lor sfanta, toti sfintii sunt prieteni ai lui Hristos (Ioan 15, 14; Iacob 2, 23), invatatori si rugatori ai Bisericii pentru mantuirea oamenilor. Cand Biserica lui Hristos recunoaste sfintenia celor ce au facut roditoare in viata lor darurile Sfantului Duh, ea indeamna pe toti credinciosii sa cunoasca si sa urmeze Vietile sfintilor, sa cinsteasca icoanele sfintilor si sa ceara ajutorul rugaciunii sfintilor pentru a spori in credinta si in fapte bune, pe calea mantuirii.
Pe langa citirea Sinaxarului sau a Vietii sfintilor si cinstirea icoanelor sfintilor, Biserica a inceput inca din primele veacuri sa cinsteasca mormintele si moastele sfintilor, mai ales cele ale sfintilor apostoli, ale sfintilor mucenici sau martiri si ale sfintilor cuviosi rugatori din manastiri sau din pustie. Prin cinstirea moastelor sfintilor, Biserica marturiseste lucrarea Sfantului Duh ca sfintire a sufletului si a trupului omului credincios, rugator si vietuitor potrivit voii lui Dumnezeu.
Astfel, Biserica marturiseste impreuna cu Sfantul Apostol Pavel ca trupul credinciosilor sfinti este "templu al Duhului Sfant" (1 Corinteni 6, 19), pentru ca ei au "slavit pe Dumnezeu in trupul si in sufletul lor" (1 Corinteni 6, 20) si "vor fi cu Hristos in slava vesnica" (1 Tesaloniceni 4, 17).
Iubiti pelerini,
Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi si Sfantul Nectarie de la Eghina au in comun nu numai patria in care s-au nascut, adica Tracia, o regiune din partile Constantinopolului (Sf. Parascheva s-a nascut in Epivata Traciei in sec. XI, iar Sf. Nectarie, in Silivria Traciei in sec. XIX), ci mai ales ei au in comun sfintenia ca dar al Sfantului Duh pe care l-au cultivat prin credinta statornica si vietuire sfanta.
Ca urmare a sfinteniei lor, sunt cinstite aici, la Iasi, inca din anul 1641, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de acum inainte particele din moastele Sfantului Nectarie de la Eghina vor fi cinstite intr-o biserica noua inchinata lui, in cartierul iesean "Alexandru cel Bun".
In aceste zile de pelerinaj la Iasi, cand veneram cu deosebita evlavie si cu bucurie moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si ale Sfantului Nectarie, sa cerem ajutorul lor ca sa ne intarim in credinta si sa sporim in fapte bune. Sa-i rugam sa ne daruiasca sanatate si ajutor in viata si sa reverse in sufletele noastre pacea si bucuria Preasfintei Treimi, ca sa ducem cu noi acasa binecuvantarea si bucuria sarbatorii, in familiile noastre, in parohii, in manastiri, pretutindeni unde vietuim si lucram spre slava lui Dumnezeu si spre mantuirea oamenilor.
"Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu-Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti" (II Corinteni 13, 13).
IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.