O delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va merge, in zilele de 19-20 noiembrie la Moscova, pentru a discuta cu reprezentanti ai Patriarhiei Rusiei problema episcopiilor din Basarabia si Transnistria, reactivate recent de Sfantul Sinod al BOR.
Delegatia BOR va fi compusa din arhiepiscopul Targovistei, IPS Nifon, episcopul vicar patriarhal, PS Ciprian Campineanul, episcopul Danarii de Jos, PS Casian, Vlad Cubreacov, deputat in Parlamentul R.Moldova, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul
Constantin Stoica.
Potrivit preotului Stoica, dialogul intre cele doua biserici ortodoxe a inceput acum 15 ani, dupa infiintarea, in 1992, a Mitropoliei Basarabiei, care intra in componenta Bisericii Ortodoxe Romane.
"Intre doua biserici ortodoxe surori dialogul este calea prin care se pot rezolva neintelegerile", a spus preotul Stoica.
Reprezentantul BOR a precizat ca, de la infiintarea Mitropoliei Basarabiei, in 1992, au avut loc mai multe runde de dialog intre cele doua biserici, existand perioade in care discutiile au stagnat, fiind ulterior reluate.
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a refuzat sa comenteze acuzatiile aduse BOR de catre episcopul Iustianian de Tiraspol si Dubasari, in opinia caruia, infiintarea de trei noi episcopate pe teritoriul Moldovei si Transnistriei, ar constitui "o cruciada" impotriva Bisericii Ortodoxe Ruse.
Sfantul Sinod al BOR a decis la sedinta de lucru din 22-24 octombrie sa reactiveze, in cadrul Mitropoliei Basarabiei, trei noi episcopii: Episcopia de Balti - fosta a Hotinului- , cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud - fosta Cetatea Alba-Ismail- , cu sediul in orasul Cantemir - si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria - fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria, cu sediul in Dubasari.
"Aceste eparhii au existat in Mitropolia Basarabiei inainte de 1944 si acum a fost luata hotararea reactivarii lor pe baza realitatii de la fata locului, a credinciosilor ortodocsi romani care au cerut acest lucru", a precizat pentru ROMPRES, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Costel Stoica.
Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in anul 1992, fiind succesoarea spirituala, canonica si istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv, si se subordoneaza Patriarhiei Romane. Guvernul de la Chisinau a refuzat ani la rand sa recunoasca aceasta mitropolie, de teama unor revolte in Biserica Ortodoxa din Moldova, subordonata Patriarhiei Ruse. In cele din urma, autoritatile moldovene au recunoscut Mitropolia Basarabiei in 2002, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.