Everghetinos - o suma de extrase patericale

 

Everghetinos inseamna in greceste Binefacatoarea. Monahul Pavel care a trait acum o mie de ani a fost ctitorul unei manastiri cu hramul Nascatoarei de Dumnezeu, zidita undeva pe langa Constantinopol, aceasta cand inca Imperiul Bizantin via. Everghetinos a devenit in timp o suma de extrase patericale adunate de acelasi Pavel si care au circulat mai bine de sapte secole in numeroase manuscrise. Culegerea a fost tiparita prima data in 1783 de Sfantul Nicodim Aghioratul si a cunoscut apoi mai multe editii. In romaneste a fost tradusa la scurt timp dupa aparitia primei editii, in anul 1797 la manastirea Neamtului.


Folosul duhovnicesc al acestei carti a fost urias de-a lungul timpului, fiind lectura indragita a calugarilor de la Sf. Munte si socotita cea mai populara scriere  ascetica din mediul monahal. De curand, Sfanta Mare Lavra Vatoped de la Athos a realizat o noua editie care beneficiaza si de o excelenta editie in limba romana. La traducerea de fata, asa cum precizeaza editorii, s-au ostenit parintii de la obstea sfintei manastiri, printre care s-a numarat si Alexandru, fiul Valeriei Seciu. Apoi profesorii preoti Ion Patrulescu, Marcel Hanches si Marius Ivascu au recitit varianta si i-au adus numeroase sugestii.


Nu stim de ce difuzare va avea parte cartea in reteaua noastra de librarii, oricum procurarea ei repezinta un real castig pentru toti cei care au crescut in duhul sfintilor parinti si nu se pot desparti de cuvintele lor de intelepciune. Ar mai trebui spus ca aceasta este doar prima parte a primului volum si cuprinde temele de la 1 la 25. Lucrarea are de altminteri patru carti si in fiecare, 50 de teme. Suntem astfel doar in posesia unei patrimi din tezaurul acestei lucrari duhovnicesti. Arhimandritul Efrem, egumenul de la Vatopedos, spune in prefata cartii: "Cuviosii parinti ai bisericii noastre care dupa Sfantul Teodor Studitul sunt urmasii directi ai Sfintilor Apostoli au avut aceasta comuniune nemijlocita cu Dumnezeu. De aceea cuvantul lor este viu si lucrator si mai ascutit decat orice sabie cu doua taisuri si patrunde pana la despartitura sufletului si a duhului.


Ce inseamna reeditarea unei asemenea culegeri acum? Simplu spus, este contraponderea  sau contrareactia adusa de crestinismul ortodox lumii desacralizate si flamboaiante. Ca orice scriere filocalica, patericala sau evanghelica, Everghetinosul este atemporal si se adreseaza omului indiferent daca traieste in acest secol sau in urma cu veacuri. Poate acesta si este meritul principal al ortodoxiei de-a vedea inaltarea si caderea omului in eternitate si nu neaparat determinata de contexte social-politice.

D.S.

 

.

07 Octombrie 2007

Vizualizari: 1623

Voteaza:

Everghetinos - o suma de extrase patericale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE