Intalnire cu religia uitata

 

Obiecte de cult din bisericile ortodoxe din Transilvania sunt expuse, de ieri, la Muzeul Astra din Piata Mica a Sibiului. Expozitia se intituleaza "Valori patrimoniale restaurate in Muzeul Astra" si prezinta publicului obiecte de cult de dimensiuni mari recuperate si restaurate din bisericile ortodoxe din diverse zone ale Transilvaniei. Identificate in localitati izolate sau aflate in curs de depopulare, piesele de patrimoniu au fost aduse la Sibiu si restaurate de specialistii de la Centrul de Conservare-Restaurare al CNM Astra.

"Un program ambitios, lansat acum mai bine de 10 ani, se concretizeaza cu fiecare an care trece, salvand de la distrugere si uitare valori inestimabile din patrimoniul religios din Romania", spune Valeriu Olaru, directorul Centrului de Conservare-Restaurare al Muzeului Astra.


In cadrul expozitiei vernisate ieri la Sibiu, in prezenta IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pot fi admirate imagini ale iconostasului mare de la Tiur (piesa datata din secolul al XIII-lea si aflata acum la Muzeul de Istorie din Alba Iulia), piese din colectia de icoane apartinand Schitului Sub Piatra, piese din colectia de icoane a Centrului Cultural Dr.

Gheorghe Telea Bologa din localitatea Noul Roman, dar si obiecte de cult ale bisericilor din lemn de la Dretea si Bezded, stramutate si restaurate in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului. Expozitia mai cuprinde altarul triptic de la Cincsor, dar si elemente de mobilier religios ce apartin Capelei Institutului Teologic din Sibiu.

.

01 Martie 2007

Vizualizari: 1871

Voteaza:

Intalnire cu religia uitata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE