Maica Veronica de la Vladimiresti s-a intors la Domnul


Celebra Manastire Vladimiresti, din Episcopia Dunarii de Jos, traieste zile de doliu: Maica Veronica Gurau, intemeietoarea si stareta asezamantului cu cele mai multe vietuitoare de obste din eparhie, s-a intors la Domnul dupa o indelunga si grea suferinta. Situata intre Tecuci si Galati, Manastirea Vladimiresti a fost ctitorita in anul 1938, in urma revelatiilor crestine pe care le-a avut copila, pe atunci, Vasilica Barbu Gurau, devenita mai tarziu Maica Veronica. In scurt timp, in jurul sanctuarului de la Vladimiresti, s-a adunat una dintre cele mai frumoase obsti monahale romanesti, calauzita spiritual de marele duhovnic Ioan Iovan. Mica Gradina a Maicii Domnului de la Vladimiresti n-a putut rodi prea mult, intrucat maica Veronica a fost arestata de Securitate in 1955, impreuna cu tot consiliul de conducere al asezamantului, iar in februarie 1956, toate cele 318 maici si surori ale Manastirii Vladimiresti au fost condamnate pentru "port ilegal de uniforma" si imprastiate prin tara. Dupa patru ani, in 1959, au fost desfiintate si celelalte manastiri romanesti, printr-un odios decret comunist.

Abia dupa 35 de ani, in 1990, Maica Veronica reuseste sa obtina aprobarea de redeschidere a Manastirii Vladimiresti, unde s-au reintors 160 dintre fostele calugarite, dar si numeroase surori tinere, care au reconstruit asezamantul.

Intreaga istorie a Maicii Veronica si a prigoanei dezlantuite impotriva Manastirii Vladimiresti face obiectul unui substantial capitol din volumul "Biserica Ortodoxa Romana in primul deceniu comunist", publicat recent de istoricul Cristian Vasile. Viata si lucrarea Maicii Veronica in spatiul ortodox romanesc n-au fost usoare nici dupa 1990. Acum, sufletul ei a parasit campul de lupta al acestei lumi, ridicandu-se spre zari mai inalte. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!

.

18 Septembrie 2005

Vizualizari: 5213

Voteaza:

Maica Veronica de la Vladimiresti s-a intors la Domnul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE