Comitetul de Ministri al Consiliul Europei (CE) a adoptat marti o rezolutie provizorie privind nerespectarea de catre autoritatile din Basarabia a Hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul `Mitropolia Basarabiei si altii versus Moldova`, adoptata la 27 martie 2002.
Comitetul de Ministri al CE indeamna autoritatile din Republica Moldova sa promulge fara intarziere legislatia si sa adopte masurile de implementare necesare pentru a fi in concordanta cu cerintele Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si Libertatile Fundamentale, asa cum este stabilit in hotarare. De asemenea, conducerea tarii este incurajata sa tina cont de concluziile si recomandarile expertilor CE pentru a incheia reforma in desfasurare intr-un mod satisfacator. In cazul in care aceste prevederi nu vor fi respectate pana la sfarsitul anului curent, Comitetul de Ministri va lua atitudine fata de acest caz.
In rezolutie se mai arata ca CE condamna faptul ca dupa 4 ani de la emiterea hotararii, autoritatile din Republica Moldova inca nu au adoptat niste masuri generale satisfacatoare, in special, o legislatie adecvata care sa corespunda cerintelor Conventiei dupa cum a fost stabilit in hotarare.
Totodata, Cabinetul de Ministri regreta ca modificarile legislatiei cu privire la Religii adoptata in 2002, ca prima reactie la hotararea Curtii, nu au solutionat adecvat aceste probleme, deoarece noile prevederi permit in continuare autorizarea, suspendarea, retragerea inregistrarii sectelor religioase la buna discretie a executorilor si nu reflecta adecvat cerinta de proportionalitate a restrictiilor posibile. Acesta se arata ingrijorat de faptul ca in pofida ajutorului si asistentei profesionale sporite acordate de CE autoritatilor din Republica Moldova pentru a asigura racordarea legislatiei nationale la standardele europene, toate cele cinci proiecte de legi elaborate in acest sens, nu au atins acest obiectiv.
In rezolutie este precizat faptul ca in prezent, al saselea proiect asteapta aprobarea Parlamentului si ca in pofida imbunatatirilor aduse acest proiect tot nu defineste suficient de clar dreptul la recunoastere, inclusiv la statut legal, al tuturor comunitatilor religioase, dreptul la o solutionare efectiva, in special, in litigii privind recunoasterea comunitatilor religioase, precum si conditiile de exercitare de catre Ministerul Justitiei a imputernicirilor de a cere interzicerea activitatii anumitor comunitati religioase.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.