Despre arta manastirilor din nordul Moldovei la Academia de Arte Frumoase din Venetia


Despre arta manastirilor din nordul Moldovei la Academia de Arte Frumoase din Venetia

Miercuri, 15 octombrie, orele 17,00, in Aula Magna a Academiei de Arte Frumoase din Venetia va avea loc conferinta "Celebrari bizantine tarzii ale omului si ale imaginii", se arata intr-un comunicat al ICR Venetia, preluat de Romanian Global News. Conferinta va fi sustinuta de Anca Vasiliu, absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, actualmente director de cercetare la Centre Nationale de la Recherche Scientifique din Paris, profesor de filosofie greaca clasica la Universitatea din Paris I (Pantheon-Sorbonne), indrumator stiintific la "Centre Leon Robin de Recherche sur la Pensee Antique" si membru titular al Societatii Internationale pentru Studiul Filosofiei Medievale.

Manifestarea face parte din seria evenimentelor cu care Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si-a propus sa participe, in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, la cea mai importanta aniversare culturala a anului 2009 de la Venetia: aniversarea unui mileniu de la intemeierea catedralei din Torcello.

Conferinta Ancai Vasiliu va trata despre fundamentele teologice si filosofice ale iconografiei bizantine, care reprezinta patrimoniul unei mosteniri pe care cultura romana din secolele XV-XVI o are in comun cu istoria si civilizatia Republicii Venetiene, doua dintre cele mai importante repere ale acestuia fiind catedrala "Santa Maria Assunta" din Torcello si bazilica "San Marco" din Venetia.

Una din cele mai valoroase contributii o reprezinta arta murala a manastirilor din nordul Moldovei, pe care Anca Vasiliu a analizat-o in numeroase studii si volume, multe dintre acestea publicate la edituri de prestigiu din strainatate.



Totodata, evenimentul din 15 octombrie reprezinta a doua colaborare dintre Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica si Academia de Arte Frumoase din Venetia, dupa organizarea, in luna mai a acestui an, a unei seri omagiale Ion Popescu Gopo.

Au fost invitati sa participe cadre didactice si studenti ai Academiei, specialisti si istorici, precum si studentii italieni care frecventeaza lectoratul de limba, literatura si cultura romana de la Venetia.

.

15 Octombrie 2008

Vizualizari: 718

Voteaza:

Despre arta manastirilor din nordul Moldovei la Academia de Arte Frumoase din Venetia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE