Discutie asupra ortodoxismului in Italia


„Contributia culturii ortodoxe la constructia noii Europe” este tema celei de-a XIII-a intalniri generale anuale a Adunarii Interparlamentare asupra Ortodoxiei, la care a participat reprezentanti din 25 de state ale lumii, inclusiv din Romania.      Manifestarea s-a desfasurat intre 21 si 25 iunie, la Venetia, la Institutul Elenic de Studii Bizantine si Postbizantine. Cea de-a IX-a intalnire de acest fel s-a tinut in 2002 la Bucuresti.

Sedinta inaugurala din 21 iunie s-a desfasurat in prezenta primarului Venetiei, prof. Massimo Cacciari, si s-a subliniat cresterea ponderii populatiei ortodoxe si culturii rasaritene in cadrul UE, prin intrarea in aceasta organizatie a Romaniei si Bulgariei, la 1 ianuarie 2007.

  Prof. Massimo Cacciari a adaugat ca, intr-un viitor nu prea indepartat, nu se va putea concepe Europa fara a doua si a treia Roma, adica fara Constantinopol (Istanbul) si Moscova.

In 22-23 iunie au avut loc in Cetatea Dogilor lucrarile „Forumului Venetia” (Venice Forum), cu tema A New Reason for Europe. Our ancestors’ objective - No more wars among us - has been accomplished. Now, what’s next?, cu participarea unor importante personalitati ale vietii politice, economice, culturale de pe continent, intre care Massimo D’Alema, Massimo Cacciari, Renato Ruggiero, Francesco Giavazzi, Laurent Fabius, Thomas Mirow, Sergio Romano, Franco Frattini, Giuliano Amato, Adrian Severin, Goran Bregovici. In rapoartele si corapoartele prezentate, precum si in cadrul discutiilor, au fost subliniate necesitatea unor noi obiective pentru viitorul Europei, pentru sporirea increderii cetatenilor, pentru confruntarea cu succes a sfidarilor mondiale care tind sa modifice radical echilibrele stabilite in secolul al XX-lea. S-au remarcat optiuni diverse pentru asigurarea succesului proiectului european, de la mentinerea unor state nationale puternice pana la federalismul cel mai larg si de la continuarea unui anumit dirijism pana la promovarea totala a principiilor laisser faire. S-a evidentiat importanta momentului 1 ianuarie 2007, cand circa 30 de milioane de romani si bulgari se vor adauga cetatenilor europeni.

La ambele evenimente a fost prezent si prof. univ. dr.
Ioan-Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Romane, relateaza Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.  

Venetia, Italia/Romanian Global News     

.

27 Iunie 2006

Vizualizari: 1611

Voteaza:

Discutie asupra ortodoxismului in Italia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE