Gojdu propus pentru canonizare de Pavelescu


Proaspatul vicepresedinte al PNTCD Aurelian Pavelescu a propus ieri, intr-o intrunire cu redactorii ZIUA si responsabilii de campanie ai Civic Media, recunoasterea filantropului Emanuil Gojdu printre mari aparatori ai Ortodoxiei si ulterior, canonizarea marelui Mecena de catre Biserica Ortodoxa Romana.

"In scopul lansarii propunerii mele am solicitat opiniile personale ale unor teologi si inalti ierarhi care au fost de acord cu declansarea unor astfel de dezbateri in randul BOR care sa evalueze faptele, viata si opera lui Emanuil Gojdu, contributia lui la apararea si propasirea ortodoxiei, precum si prestigiul de care se bucura in randul romanilor ortodocsi de pretutindeni", ne-a mai declarat vicepresedintele PNTCD (PPCD).

Legatul lui Gojdu                             

Prin vestitul sau Testament din 1869, care a creat Fundatia Gojdu ce a ridicat cea mai importanta generatie de intelectuali romani din Ardeal, Emanuil Gojdu mai solicita Bisericii Ortodoxe ca testamentul sau sa fie citit in fiecare zi de 9 februarie pentru ca dorintele sale sa nu fie uitate. Un prim pas in recunoasterea calitatii sale de aparator al Ortodoxiei ar fi ca aceasta dorinta a marelui mecena sa fie respectata in toate bisericile ortodoxe din Romania. La 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu scria in testamentul sau: "Pentru ca dispozitiunile acestea testamentare sub decursul timpului sa nu fie date uitarii dispun ca testamentul acesta sa se citeasca in toti anii in toate bisericile parohiale romano-rasaritene la 9 februarie ca in ziua nasterii mele.

Cu acestea inchei ceea ce mai am inca la inima. Dumnezeu cu voi iubita Patrie si Natiune, iubita sotie si neamuri! Dumnezeu cu voi iubiti amici!"

Respectarea acestui legat din testamentul lui Emanuil Gojdu ar putea constitui o forma de aparare a ultimelor sale dorinte - contestate in prezent prin pagubosul acord incheiat in octombrie 2005 cu Ungaria, acord care uzurpa numele Fundatiei Gojdu de la Sibiu si prin care se incearca de catre unii reprezentanti ai Guvernului Tacriceanu dezmostenirea tinerilor ortodocsi din Transilvania si Ungaria.

"Laud Dumnezeirea ca m-am nascut roman"

Crezul lui Emanuil Gojdu este exprimat printr-un gand in anul 1862: "Ca fiu credincios al Bisericii mele laud Dumnezeirea, caci m-am nascut Roman: iubirea ce am catre natiunea mea neincetat ma imboldeste a starui in fapta, ca inca si dupa moarte sa erump de sub gliile mormantului spre a putea fi pururea in sanul natiei mele".

Recunoasterea meritelor lui Emanuil Gojdu a venit si din partea Bisericii Catolice si Greco Catolice din Romania, care sustin respectarea testamentului sau si aplicarea lui in spiritul si litera sa. Emanuil Gojdu a fost recunoscut inca din timpul vietii ca aparator al Ortodoxiei prin sustinerea pe care a acordat-o apararii drepturilor romanilor discriminati din Transilvania in timpul regimului dualist austro-ungar, in calitatea sa de deputat in Parlamentul de la Budapesta. De asemenea, ca revolutionar la 1848, Emanuil Gojdu a sustinut inca din tinerete relatiile dintre romanii din toate provinciile constituindu-se intr-un aparator al unitatii si dezideratelor romanilor spre mantuirea neamului romanesc.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de luni, 3 aprilie. Articol de George Damian)

Bucuresti, Romania/Romanian Global News

.

03 Aprilie 2006

Vizualizari: 1257

Voteaza:

Gojdu propus pentru canonizare de Pavelescu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE