Grav incident antiromanesc si antiortodox in Ungaria


Grav incident antiromanesc si antiortodox in Ungaria

Zilele trecute, biserica ortodoxa romana din Bichisciaba a fost locul unor acte de vandalism, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria. Dupa ce joi noaptea, spre vineri dimineata, persoane necunoscute au intrat cu forta pe usa laterala a bisericii si au aruncat pe jos icoane si alte obiecte bisericesti, luni seara, 23 iulie, in jurul orei 20.00, biserica din nou a fost sparta, de aceasta data insa faptasii au aprins masa din altar, icoane si prapuri.

Primul act de vandalism a fost comis noaptea, pe intuneric. Infractorii au intrat in biserica fortand usa din lateral.

Dupa parerea specialistilor de la politie, care au cercetat cazul si au luat amprente, spargatorii au fost niste tineri, care nu s-au dus pentru a fura, doar cu scopul de a batjocori sfintele lucruri. Din biserica nu s-au furat bunuri, doar ca faptuitorii au devastat-o si au spart icoanele, ne-a informat preotul paroh Teodor Marc.

Luni seara, intre orele 19.00 si 20.00, deci inca la lumina zilei, persoane necunoscute au intrat din nou cu forta in biserica ortodoxa din Bichisciaba, de aceasta data insa dand foc obiectelor sfinte de pe masa din altar, unor prapuri, aruncand la pamant icoane si candelabre.

"Ne-a socat ceea ce s-a intamplat la biserica. Niciodata nu am intalnit inca astfel de caz. Din biserica nu a disparut nimic, deci faptasii nu au intrat cu scopul de a fura, ci doar de a distruge", a spus parintele paroh. Pagubele incendiului sunt in jur de 5 milioane de forinti.

Politia din Bichisciaba a dat anunt cerand ajutorul cetatenilor pentru a da de urma autorilor infractiunii. Politia ofera 200 de mii de forinti pentru informatiile care ajuta la gasirea faptasilor, iar Autoguvernarea Romaneasca a Judetului Bichis acorda in plus inca 100 de mii de forinti.

Inca in dimineata zilei de luni, atat Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, cat si Ambasada Romaniei de la Budapesta si Consulatul General al Romaniei de la Jula au contactat autoritatile ungare la cel mai inalt nivel cerand ajutor maxim si urgent in rezolvarea cazului de vandalism la biserica romaneasca.

Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, cu profunda ingrijorare, a luat cunostinta de actele de profanare si distrugere comise de cateva persoane necunoscute la biserica ortodoxa romana din Bichisceaba, in data de 23 iulie, cand a fost incendiata masa Sfantului Altar, cateva icoane, prapuri si strani, precum si de tentativa de profanare din 20 iulie, cand probabil ca aceleasi persoane au fortat usa laterala a bisericii si au aruncat pe jos icoane si alte obiecte de cult.

Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria solicita, cu toata taria, sprijinul autoritatilor de stat ungare, pentru a se lua toate masurile ce se impun spre a se evita asemenea fapte in viitor si pentru restaurarea cat mai grabnica a acestui monument istoric, sfant locas de spiritualitate ortodoxa si romaneasca.

.

24 Iulie 2007

Vizualizari: 1000

Voteaza:

Grav incident antiromanesc si antiortodox in Ungaria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE