Mitropolia Basarabiei reclama regimul Voronin la Consiliul Europei
Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru Paduraru, a trimis zilele acestea o scrisoare adresata Secretariatului General al Consiliului Europei, Comitetului de Ministri al CE si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), prin care ii roaga sa intervina pentru a stopa abuzurile din partea autoritatilor de la Chisinau asupra Mitropoliei Basarabiei, informeaza AP Flux reluata de Romanian Global News. In scrisoarea respectiva, mitropolitul atrage atentia asupra mai multor cazuri de abuz si intimidare la care au fost supusi clericii si enoriasii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum si asupra recentelor declaratii ale presedintelui Vladimir Voronin, care ameninta oficial, la finele anului trecut, cu scoaterea in afara legii si anularea inregistrarii din 30 iunie 2002 a acestei biserici. De asemenea, oficialii europeni au fost sesizati si in legatura cu faptul ca Mitropoliei Basarabiei i se aplica un tratament diferentiat (negativ) in comparatie cu alte culte religioase. Mitropolitul mai afirma ca Legea privind cultele religioase si partile lor componente nu a suportat nici o modificare in sensul cerut de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si ca, in ultimele 7 luni, inregistrarea juridica a partilor componente ale Mitropoliei Basarabiei a fost complet blocata. In aceeasi ordine de idei, Mitropolitul Petru acuza Guvernul de la Chisinau pentru faptul ca refuza restituirea arhivelor Mitropoliei Basarabei confiscate abuziv in timpul ocupatiei sovietice.
"Mitropolia Basarabiei adreseaza Secretariatului General al Consiliului Europei si Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, precum si raportorilor APCE pentru Republica Moldova, rugamintea de a continua, in limitele competentelor fiecaruia, supravegherea modului de indeplinire de catre Republica Moldova a masurilor individuale si generale in vederea executarii Hotararii CEDO din 13/12/2001.
Mitropolia Basarabiei considera binevenita si necesara adoptarea de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a unei noi Rezolutii Interimare privind speta "Mitropolia Basarabiei si altii vs. Moldova", ca singur mijloc eficient de a determina Guvernul Republicii Moldova sa se conformeze Hotararii CEDO din 13/12/2001", se mai arata in scrisoare. Este evident ca aceste actiunile autoritatilor de la Chisinau nu au un caracter juridic ci unul pur politic.
Solicitat de AP Flux presedintele Asociatiei Juristii pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, a mentionat ca Hotararea de inregistrare a Mitropoliei Basarabiei se afla deocamdata pe masa de lucru a Consiliului Europei, considerandu-se ca, deocamdata, nu a fost executata Hotararea CEDO din 13 decembrie 2001. El a precizat ca, in contextul actual in care activeaza Mitropolia Basarabiei, dar si urma demersului inaintat de reprezentantii acestei biserici, exista sanse ca CE sa adopte o noua rezolutie interimara care sa constate ca autoritatile de la Chisinau nu se conformeaza unei decizii a CEDO. "Acest lucru poate sa duca la niste presiuni politice si diplomatice din partea Consiliului Europei si statelor membre, in vederea obligarii autoritatilor moldovene sa nu mai intreprinda actiuni discriminatorii si abuzive asupra Mitropoliei Basarabiei", a spus Vitalie Nagacevschi. Intrebat care ar fi consecintele respectivei rezolutii asupra Basarabiei, juristul a afirmat un astfel de document ar avea consecinte de ordin politic si ca astfel ar fi sifonata imaginea tarii noastre pe plan international, "care, de altfel nu este in prezent foarte stralucita". "Este evident ca puterea politica de la Chisinau intreprinde actiuni concentrate si concertate impotriva Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, este evident ca aceste actiuni nu au un caracter juridic ci unul pur politic. Emiterea unei astfel de rezolutii din partea CE echivaleaza cu o noua condamnare a Republicii Moldova deja de catre Comitetul de Ministri fara a fi insa de stabilite oferirea de despagubiri de ordin moral si material. Mitropolia Basarabiei a fost infiintata canonic de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1925. In perioada sovietica, Mitropolia a fost pusa sub interdictie de autoritatile de ocupatie. La 14 septembrie 1992, la scurt timp dupa proclamarea independentei de stat fata de Moscova, Mitropolia Basarabiei a fost reactivata in Republica Moldova, iar la 19 decembrie 1992 Sfantul, Marele si Indreptatorul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sub presedintia Prea Fericitului Patriarh Teoctist Arapasu, a adoptat in unanimitate Actul sinodal si patriarhal de binecuvantare a reactivarii Mitropoliei Basarabiei, autonome si de stil vechi, cu resedinta in Chisinau. Intre 1992 si 2002, Mitropolia Basarabiei a fost tinuta fortat in afara cadrului legal si persecutata metodic de cele 7 guverne ale administratiilor Snegur, Lucinschi si Voronin.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.