Pe fondul inhibitiilor Patriarhiei Romane, Patriarhul Moscovei ataca Mitropolia Basarabiei


Patriarhul Rusiei Aleksii II a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei anuale „Pervosveatiteli” ca viitorul Mitropoliei Basarabiei este incert. O parte din acest interviu este reprodus in numarul de vineri al publicatiei „Moldova Suverana”.

Patriarhul Aleksii sustine ca pozitia pe care presedintele Voronin o are fata de faptul ca „majoritatea credinciosilor din tara apartin Mitropoliei Moscovei si intregii Rusii ar fi un exemplu pentru multi sefi de stat”. „Presedintele Voronin este un politician cu gandire limpede care apreciaza situatia data ca pe una stabila, care nicidecum nu ameninta interesele nationale ale Republicii Moldova. Solidarizarea si evolutia Bisericii Ortodoxe in Moldova se datoreaza politicii bine gandite a statului fata de biserica si atitudinii binevoitoare fata de necesitatile credinciosilor”, afirma Patriarhul Moscovei.

Potrivit lui, ultima sa vizita in Republica Moldova a aratat „cat este de mare interesul conducerii tarii fata de mentinerea pacii si stabilitatii in republica si pastrarea traditiilor duhovnicesti ale ortodoxiei, care exista de mult timp in aceasta tara”. „Eforturile presedintelui Voronin aduc rezultate, iar cautarea unei solutii pentru conflictul transnistrean a trecut din latura militara in cea a diplomatiei”, a mentionat Patriarhul Aleksii.

El afirma ca istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a fost deloc simpla. „In 1990, dupa crearea republicii independente, un grup de preoti si enoriasi s-au pronuntat pentru trecerea bisericii sub jurisdictia Mitropoliei Romaniei. Astfel a fost pus inceputul unei noi sciziuni. Desi numarul celor care au trecut de partea bisericii romanesti a fost neinsemnat, iar preotilor care au generat sciziunea le-a fost interzis sa mai slujeasca, biserica i-a primit si a creat pe teritoriul Moldovei asa-numita Mitropolie a Basarabiei. Timpul a aratat cat de nefireasca este aceasta situatie - daca numarul crestinilor ortodocsi creste, se majoreaza si numarul bisericilor si a manastirilor, apoi viitorul Mitropoliei Basarabiei nu este cert. Acest exemplu demonstreaza ca de cele mai multe ori sciziunile religioase se produc din cauza intereselor politice ale unora sau altora”, a mai spus Patriarhul Aleksii.

Responsabili de la Mitropolia Basarabiei au declarat ca este regretabil faptul ca Patriarhul Moscovei Aleksii II face in presa „astfel de afirmatii eronate”. „Acest spatiu dintre Prut si Nistru a tinut totdeauna de Mitropolia romana a Moldovei, cu sediul la Suceava. Odata cu anexarea Basarabiei de catre Imperiul tarist, in 1812, s-a afirmat si politica de expansiune a Bisericii Ruse, care continua si in prezent. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei, in 1992, nu a fost o sciziune, ci recunoasterea unui adevar istoric si revenirea la Biserica-mama, Patriarhia Romana. Nu credem ca in ultima sa vizita pe care a avut-o la Chisinau patriarhul Aleksii s-a documentat in mod special despre activitatea Mitropoliei Basarabiei, incat sa afirme ca „viitorul Mitropoliei Basarabiei nu este cert”, au mai declarat responsabilii de la Mitropolia Basarabiei.

In anul 1998, in arhiva fostului KGB din Estonia a fost descoperit un dosar voluminos despre o serie de agenti sovietici. Dosarul apartinea Departamentului IV al KGB din fosta Republica Sovietica Federativa Estona, departament ce facea parte din Directia Generala Unu (Informatii externe) a KGB. Zona de competenta a Departamentului IV pentru informatii externe cuprindea tarile baltice sovietice, Germania de Est, Occidentala si Austria. Voluminosul dosar era precedat de un "Referat cu privire la activitatea agenturii operative in anul 1958". In documentul cu pricina era trecuta in revista activitatea unora dintre importantii agenti si informatori din Estonia ai KGB, iar printre acestia era mentionat si "agentul Drozdov" (mierla - n.a.). Potrivit referatului mentionat, Drozdov "era nascut in 1929, preot al bisericii crestine ortodoxe, avand studii superioare, cu profunde sentimente patriotice pentru identificarea elementelor antisovietice din randurile slujitorilor bisericii (.), recrutat in data de 28 februarie 1958.". Aprecierile ofiterului de caz erau elogioase: "E foarte interesat de propunerile noastre si deja a prezentat un sir de materiale destul de valoroase, ce denunta activitatile ilegale ale unui membru al administratiei bisericii ortodoxe din orasul Johvi". In fine, in referat se faceau unele propuneri de imbunatatire a muncii agentilor: "referitor la agentul Drozdov, in cazul unei bune colaborari, acesta sa fie avansat la postul de episcop al orasului Tallin si al Estoniei".Fara nici o coincidenta, lucrurile s-au intamplat potrivit referatului KGB din 1958. Agentul Drozdov a ajuns inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, iar la 7 iunie 1990 a fost uns patriarh sub numele de Alexei al II-lea. Intaistatatorul bisericii ruse a ajuns la capatul misiunii in solda KGB.

Este de neinteles de ce ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane nu reactioneaza la astfel de atacuri care aduc atingere credibilitatii BOR si creeaza si un sentiment de abandon pe care il resimt preotii BOR care slujesc in spatii neprietenoase si as aminti aici Basarabia si Timoc. Sunt numeroase informatii carora deocamdata nu li se acorda credibilitate despre „lobbyul” rusesc, sarbesc si grec care si-ar fi facut loc tocmai in Sinodul BOR. Speram ca actiunile BOR, privind biserica romaneasca din aceste spatii, sa nu le confirme.  
 
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News

.

27 Februarie 2006

Vizualizari: 1197

Voteaza:

Pe fondul inhibitiilor Patriarhiei Romane, Patriarhul Moscovei ataca Mitropolia Basarabiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE