PS Daniil, Episcop al romanilor din Serbia a lansat la Varset 'Atotprezenta si Parusie'

Trimisul special Florian Copcea, transmite pentru Agerpres, citat de Romanian Global News ca marti, 25 august, a avut loc la Varset un eveniment cultural de exceptie, la Episcopia Ortodoxa Romana 'Dacia Felix', si anume prezentarea lucrarii PS Daniil « Autoprezenta si Parusie ».

In prezenta mai multor lideri ai organizatiilor romanesti din Voivodina si Timoc, a preotilor catorva parohii romanesti si a numerosi credinciosi, PS Daniil, episcop al tuturor romanilor din Serbia: si-a lansat lucrarea 'Atotprezenta si Parusie', un buchet de predici, exegeze, tratate si ganduri pe care le-a zamislit in cei aproape 9 ani de cand administreaza Biserica Ortodoxa Romana din Serbia.

Aparuta in conditii grafice exceptionale, pe hartie cretata, la Editura Episcopiei 'Daciei Felix', lucrarea insumeaza un numar de 950 pagini A4.
Arhimandritul Longhin, secretar eparhial, a afirmat ca 'pentru istoria Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) lucrarea primului episcop al romanilor din Serbia, PS Daniil (numit in aprilie 2001) constituie 'o temelie a invataturii si credintei romanesti pe aceste meleaguri, fara de care am fi fost mai saraci si nevolnici in apararea fiintei si identitatii nationale a romanilor din cele aproape 200 de sate din Voivodina si Timoc in care credinciosii se roaga in romaneste'. 'Nimeni nu poate contesta contributia PS Daniil la consolidarea pozitiei sfintei noastre biserici in Serbia.Chiar si in Timoc, unde se cunoaste cat de oprimat este Protopopiatul Dacia Ripensis din cauza unor regretate neintelegeri, PS Daniil a reusit sa aduca concordie prin harul sau duhovnicesc, prin cuvantul cu care s-au vindecat rani', a precizat arhimandritul Longhin.

In acelasi context, prim-vicepresedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane din Serbia, dr. Draghisa Constandinovici, a aratat ca 'Atotprezenta si Parusie' reprezinta pentru intreaga ortodoxie romaneasca o cinstire a cuvantului Domnului'. 'Fara a ignora valorile omenirii, PS Daniil, in aceste acumulari ale sale, a dovedit ca este receptiv la istoria, credinta si creatia neamului romanesc. Cartea este parca o biblie a pamantului romanesc, iar autorul ei, avand trairi si simtaminte artistice rare, mai mult decat un apostol', a fost de parere Constandinovici.

Vicepresedintele Comunitatii Romanesti din Serbia, Marin Gaspar, a spus ca 'lucrarea, scrisa cu pasiune si admiratie, este impresionanta si plina de incarcatura sufleteasca a unui om care, fara odihna, a facut din scris o adevarata misiune, aceea de a sluji pe Dumnezeu si deopotriva pe romanii din Voivodina si Timoc, unii dintre ei - timocenii - chinuiti si vitregiti de istorie'.

Toti doritorii de intelepciune care au avut sansa sa primeasca din mana PS Daniil o carte, au apreciat aceste marturisiri ale sale: 'Raportul dintre Atotprezenta si Parusie defineste esenta si sensul existentei. Atotprezenta este norul pe care va veni Fiul Omului, iar Parusia este fulgerul care se arata de la rasarit pana la apus. Atotprezenta precede si insoteste Creatia, Revelatia, Providenta, Intruparea si Parusia (.) Parusia este speranta Bisericii, dupa cum Atotprezenta este credinta Trupului si Miresei lui Hristos, iar Imparatia ce va sa vie este dragostea noastra a tuturor".

Sursa: rgnpress

.

28 August 2009

Vizualizari: 1017

Voteaza:

PS Daniil, Episcop al romanilor din Serbia a lansat la Varset 'Atotprezenta si Parusie' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE