Cinci femei si noua barbati, care nu aveau nici un fel de act de identitate, au fost botezati la capela Spitalului de Psihiatrie din Botosani. Noii crestini au vrste cuprinse intre 20 si 70 de ani. Initiativa a venit din partea medicilor din spital.
Smbata, 17 decembrie, la capela cu hramul „Izvorul Tamaduirii“ din incinta Spitalului de Psihiatrie Botosani a avut loc botezul a 14 bolnavi cu vrste cuprinse intre 20 si 70 de ani.
Parintele Ciprian Agavriloae, preot de caritate la acest spital de la 1 februarie 2003, ne-a explicat initiativa de smbata, care au fost motivele care au provocat-o si cine sunt binefacatorii acestui act crestinesc: „Dat fiind ca in acest spital traiesc si bolnavi care au crescut in casele comuniste de copii, ei nu au fost niciodata botezati.
Printre cei care au botezat smbata se numara chiar si directorul spitalului, medic Nicolae Vlad, un om deosebit de evlavios. Alti nasi au fost medic Evdochia Curelaru, Vasile Danila, director administrativ al Spitalului. De altfel, toti nasii au fost dintre angajati ai Spitalului. Dat fiind ca majoritatea celor care au devenit crestini smbata sunt oligofreni, nu au fost intrebati, dar au primit de la nasi nume ca Ioan, Vasile, Sebastian, Emil, Teodora. La sfrsitul slujbei, nasii le-au oferit finilor lor haine noi si o masa calda. „Este laudabil faptul ca personalul spitalului, care ar putea sa fie deja blazat, avnd in vedere ca in fiecare zi comunica cu oameni care nu-i inteleg, a facut acest bine“, a mai spus pr. Agavriloae.
De ce s-a construit o biserica la Spitalul de Psihiatrie
Pornind de la aceasta actiune, dusa la bun sfrsit prin intermediul bunei colaborari dintre preot si personalul din spital, am cautat sa mai aflam si altele. Astfel, am aflat ca insasi capela din incinta spitalului a fost construita din initiativa directorului Nicolae Vlad, iar povestea ne-a fost impartasita chiar de dnsul: „Aceasta biserica a fost construita pe parcursul a patru ani de zile si pot spune ca a fost un vis obsesiv al meu. Dupa revolutia din 1989, am rasuflat usurat vaznd ca s-a prabusit un regim dictatorial in care, din toate relele infaptuite in cei 50 de ani de teroare, cel mai monstruos a fost acela care viza inabusirea spiritualitatii romnesti. Acesta mie mi se pare cel mai de neiertat pacat al regimului comunist din tara noastra. Astfel, dupa 1989, cnd am inceput munca de reorganizare la acest spital, cnd am conturat aleile si parcurile din curtea spitalului, am plantat foarte multi copaci. Si ii plantam si ii ingrijeam, dar ei mureau si tot asa ctiva ani. Si, avnd in vedere faptul ca aici fusese cazarma militara, dar si penitenciar si inchisoare politica, si sute de oameni trebuie sa fi suferit si murit intre zidurile sale, imi spuneam in sinea mea ca pamntul acesta este blestemat si ca trebuie neaparat sa construim o biserica“.
Construirea bisericii si implinirea unui vis
În felul acesta, cu toate ca nimeni nu a oferit vreun sprijin financiar sau de alta factura, in anul 1996, domnul director impreuna cu alti colegi doctori din spital au hotart sa transforme o camera din pavilionul administrativ in capela. „Îmi amintesc ca intr-o smbata am inceput sa spargem peretii si sa imi duc visul la indeplinire. Au fost si ctiva bolnavi printre cei care au pus atunci bratele la treaba si infirmierul Dan Rusu. Ulterior, s-au alaturat si alte persoane, carora le multumesc din tot sufletul. Cel mai mare sprijin a venit apoi, o data cu alegerea in functia de protopop de Botosani a parintelui Lucian Leonte. Asa am avut norocul sa beneficiem de prezenta parintelui Petru Chirvase care, avnd spirit de intreprinzator, a preluat munca de construire a capelei in anul 1998. Dnsul a gasit sponsori si venind cu unele sugestii si propunnd unele modificari, modesta capela inceputa de noi a devenit o adevarata biserica“, ne-a mai spus dl. Nicolae Vlad.
Frumoasa bisericuta din incinta Spitalului de Psihiatrie din Botosani a fost sfintita de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la 23 septembrie 2000.
Prezenta preotului in spital este indispensabila
Parintele Ciprian Agavriloae ne-a vorbit si despre importanta prezentei preotului in mijlocul celor care sufera: „Avnd in vedere aceasta frumoasa colaborare a noastra cu personalul spitalului, avem implinirea ca lucrarea noastra este inteleasa. Medicii recunosc ca biserica completeaza munca lor, deoarece pentru cei care sunt credinciosi rolul preotului aici este indispensabil. În urma participarii la slujbe, starile lor de agitatie, de tulburare, de agresivitate, sunt in mare parte atenuate. Chiar ei marturisesc aceasta. Pentru cei nevrotici (starile lor sunt provocate de un necaz, de o mare suferinta si se caracterizeaza prin stare de spaima, angoasa), comunicarea directorului administrativ cu preotul este mai mult dect benefica. Facem si ore de cateheza cu ei, pentru ca pun intrebari. Desi nu total, si celor psihotici le aducem un sprijin moral“. În Spitalul de Psihiatrie din Botosani sunt aproximativ 450 de bolnavi. Majoritatea dispun de serviciile preotului, se spovedesc si vin la slujbe.
de Narcisa BALABAN
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.