600 de politisti au izolat Manastirea Esfigmenu


600 de politisti au izolat Manastirea Esfigmenu

Aproximativ 600 de politisti au izolat Manastirea Esfigmenu, din Muntele Athos, cu scopul de a indeparta fratia alcatuita din 90 de calugari aici.

In urma cu cateva zile, seful procuror al Tribunalului din Tesalonic a trimis o scrisoare ministrului de Externe al Greciei, in care informeaza ca, PF Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, si intreaga ierarhie bisericeasca sunt jigniti zilnic de acesti asa-zisi calugari, profitand de faptul ca manastirea lor se afla in Sfantului Munte Athos, care este socotit centrul Ortodoxiei, iar Statul sta ca un simplu spectator. De asemenea, procurorul avertizeaza ca acest fenomen se poate extinde si in zone mai sensibile ale Sfantului Munte Athos, dand exemplu Manastirea "Sfantul Panteleimon". Ce s-ar intampla daca aceasta manastire, care este ruseasca, dintr-o data nu l-ar mai pomeni pe Patriarhul Ecumenic, ci doar pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, sau daca alta parte schismatica a Ortodoxiei ar urma aceeasi modalitate. Procurorul isi continua scrisoarea, spunand ca Statul trebuie sa intervina in forta, rapid si eficient, pentru a rezolva aceasta situatie, expulzandu-i pe cei care stau ilegal.

De partea cealalta, calugarii din interiorul manastirii spun ca Statul grec a dat unda verde pentru evacuarea lor fortata. Statul raspunde acestor acuzatii, precizand ca nu doreste decat sa urmeze hotararile Sfintei Chinotite a Sfantului Munte, care spune ca trebuie indepartati calugarii schismatici, dar nu cu forta.

Patriarhul i-a numit pe calugari, "schismatici", in incercarea de a-i evacua din manastire, care este socotita casa lor. Calugarii, cetateni ai Uniunii Europene, au facut apel la ordinul de evacuare in fata Consiliului de Stat, instanta suprema a statului grec. Acesta a decis ca nu are jurisdictia sa decida daca Esfigmenu este schismatica, asa cum a acuzat patriarhul. Curtea a hotarat, conform constitutiei Greciei, ca patriarhul are "autoritatea spirituala" asupra comunitatii monastice semi-autonome de la Muntele Athos si ca aceasta nu este subiect pentru asemenea hotarari judecatoresti.

Mentionam ca joi, 5 iunie, in fata Parlamentului de la Atena s-au strans sustinatori ai calugarilor schismatici, pentru a protesta impotriva interventiei politiei la Manastirea Esfigmenu.

Astfel de blocaje au mai fost in ultimii ani. In octombrie 2005, le-au fost taiate liniile telefonice, iar vaporul cu care ieseau in larg, sa pescuiasca, a primit interdictie pe termen nedefinit.

In luna mai, mai multi calugari au fost pusi sub acuzarea ca au ocupat manastirea ilegal. (Ciprian Musat, inspector de specialitate, Sectorul Relatii Bisericesti si Interreligioase al Patriarhiei Romane)

.

07 Iunie 2008

Vizualizari: 757

Voteaza:

600 de politisti au izolat Manastirea Esfigmenu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE