82 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane

 

Maine, 4 februarie, se implinesc 82 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane. La 4 februarie 1925, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat infiintarea Patriarhiei Ortodoxe Romane, iar mitropolitul primat a fost ridicat la treapta de patriarh. Propunerea de infiintare a fost citita in Sfantul Sinod de mitropolitul Bucovinei de atunci, Nectarie Cosarciuc. Aceasta propunere fusese intocmita de Mitropolitul Moldovei de atunci, Pimen Georgescu. Documentul de infiintare a Patriarhiei a fost citit de Episcopul Vartolomeu Stanescu.

Astfel, data de 4 februarie a intrat in istorie ca ziua in care s-a aprobat in Sfantul Sinod ceea ce s-a numit Actul de infiintare a Patriarhatului Ortodox Roman".


Legea pentru infiintarea Patriarhiei a fost promulgata la 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc investitura si intronizarea primului patriarh, Miron Cristea (1925-1939). Urmasii sai au fost patriarhii Nicodim Munteanu, Iustinian Marina si Iustin Moisescu. Actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Teoctist Arapasu, va implini 92 de ani pe 7 februarie, in acest an.

Unirea tarilor romane si unificarea bisericeasca

"Pentru noi, romanii, acest eveniment este foarte important deoarece este vorba de recunoasterea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut in decursul timpului. Pe de alta parte, aceasta ne creeaza un grad mare de responsabilitate pentru ca am avut inaintasi ilustri care au facut ca aceasta Biserica sa-si duca mai departe misiunea si sa aiba un rol fundamental in pastrarea si cultivarea limbii romane, a unitatii nationale, a demnitatii, culturii si spiritualitatii noastre romanesti si crestin-ortodoxe", a declarat pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi.


Actul Unirii Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei cu vechea Romanie in 1918, prin care s-a creat statul roman unitar, a dus si la o serie de prefaceri in viata Bisericii. Dupa 1918, statul a preluat - in mod deosebit, in Transilvania - multe din atributiile care reveneau pana atunci Bisericii (de pilda, in domeniul invatamantului), rolul ei limitandu-se de acum inainte mai mult la probleme spirituale. Ierarhii din tinuturile alipite au intrat in componenta Sfantului Sinod din Bucuresti, iar la 18/31 decembrie 1919, in scaunul de mitropolit primat a fost ales transilvaneanul Miron Cristea, pana atunci episcop de Caransebes, unul din marii luptatori pentru Unire. Imediat au inceput lucrarile de unificare bisericeasca, incheiate la 6 mai 1925, cand s-a promulgat "Legea" si "Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Romane", cu aplicarea principiilor "Statutului Organic Sagunian".

 

Narcisa BALABAN

 

 

 

.

03 Februarie 2007

Vizualizari: 3196

Voteaza:

82 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE