A fost resfintita racla care adaposteste moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Racla ce adaposteste moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, a fost resfintita marti, 16 iunie 2009, de doi ierarhi din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Racla a fost restaurata la un atelier din Grecia, in aceasta perioada moastele Sfintei Parascheva fiind asezate intr-o racla din lemn sculptat la un atelier din zona Neamtului.

Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Episcop al Husilor, si PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, au oficiat marti, 16 iunie 2009, incepand cu ora 21:00, la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, slujba de resfintire a raclei Sf. Cuv. Parascheva. Inainte de resfintirea raclei, parintii slujitori de la Catedrala au citit, in prezenta a numerosi credinciosi, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si rugaciuni pentru ploaie. In cuvantul rostit la finalul slujbei, Arhipastorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a explicat credinciosilor prezenti care au fost motivele pentru care racla Sf. Cuv. Parascheva a fost resfintita. „Odata cu trecerea timpului, racla Sfintei Cuvioase Parascheva necesita o reinnoire. Sfintele moaste au fost asezate in acest timp intr-o racla din lemn. Rugam pe Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe toti aceia care, afland de dorinta slujitorilor Catedralei de a restaura racla Cuvioasei, ne-au ajutat cu darul lor. In prezent se lucreaza si la restaurarea baldachinului ce acopera racla Sfintei. Cand va binevoi Dumnezeu, poate in toamna, ne vom muta definitiv in catedrala cea mare, avand racla frumos impodobita, baldachinul si interiorul bisericii in parte restaurat. Ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa participam la acest moment si-L rugam sa ne ajute pentru rugaciunile Sfintei Parascheva“, a spus IPS Teofan.

Racla Cuvioasei, restaurata in Grecia

Moastele Sf. Cuv. Parascheva se afla la Catedrala mitropolitana din Iasi din anul 1888, cand au fost aduse de la Manastirea „Trei Ierarhi“, in urma unui incendiu, in timpul caruia racla a ars, ramanand doar capacul de deasupra si sfintele moaste. In 1891, in timpul mitropolitului Iosif Naniescu, s-a confectionat o alta racla, donatie a familiei Botez din judetul Suceava. Cu timpul, racla din argint aurit, avand la interior lemn de chiparos, s-a deteriorat. Cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, racla a fost dusa la o firma specializata din Grecia, dupa ce, mai inainte, o comisie formata din profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi si din specialisti de la Palatul Culturii a constatat degradarile acesteia. „Racla a fost reconditionata impecabil de Firma «Xaxira» din Grecia. In cadrul procesului de restaurare, a fost reinnoit lemnul de chiparos, a fost reparata incuietoarea, s-a intervenit la argintul cu care era imbracata racla si s-au aurit chipurile sfintilor romani sculptate pe ea“, a declarat arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi. Restaurarea raclei Sf. Cuv. Parascheva a fost realizata prin contributia dnei Mariana Boda din Bucuresti, dar si a altor credinciosi, atat din tara, cat si din strainatate, care au donat bani, aur si argint.

„Prin rugaciunile Sfintei am fost izbavita din multe incercari“

Credinciosii care au asistat la slujba de resfintire a raclei Sf. Cuv. Parascheva au fost cuprinsi de emotie si s-au rugat alaturi de ierarhii si preotii slujitori. „A fost un moment emotionant pentru mine. Nu stiam ca in aceasta seara (n.r. - marti, 16 iunie) trebuia sa aiba loc aceasta slujba. Am mare evlavie la Sfanta Parascheva, pentru ca prin rugaciunile ei m-am apropiat mai mult de Dumnezeu si am fost izbavita din multe incercari“, a declarat Maria Diaconu, din Iasi. „Este o mare bucurie pentru mine faptul ca am participat la aceasta slujba unica. Simt ca Sfanta Parascheva mi-a facut aceasta bucurie. Sper ca, prin rugaciunile pe care Sfanta le duce inaintea Preasfintei Treimi, sa sporesc in viata duhovniceasca si sa fiu iertata de pacate“, a marturisit Teodora Constantin, din Iasi.

Constantin CIOFU

18 Iunie 2009

Vizualizari: 551

Voteaza:

A fost resfintita racla care adaposteste moastele Sfintei Cuvioase Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE