Aniversari arhieresti

 

Ieri, PS Eftimie al Romanului a implinit 92 de ani

 

Tot ieri, PS Epifanie al Buzaului si Vrancei a marcat 31 de ani de arhierie

Prea Sfintitul Eftimie Luca, Episcopul Romanului, a implinit ieri 92 de ani. Prea Sfintia Sa
s-a nascut la 9 noiembrie 1914, in localitatea Hangu, judetul Neamt. A fost tuns in monahism la Manastirea Ciolanu. A fost staret al Manastirii Bistrita (Neamt), apoi al Manastirii "Sfantul Ioan cel Nou" de la Suceava. In anul 1971 a fost chemat la treapta arhieriei, fiind numit in scaunul de Vicar al Episcopiei Romanului si Husilor, cu titlul de Barladeanul.

La 20 aprilie 1978 a fost ales Episcop de Roman, fiind intronizat trei zile mai tarziu. Despre personalitatea Episcopului Eftimie de la Roman ne-a vorbit Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al aceleiasi eparhii: "Este episcopul care a restaurat Catedrala episcopala de la Roman. De asemenea, in timpul arhipastoririi sale s-au restaurat manastirile. Amintim prin aceasta ca, in perioada comunismului, toate manastirile din Eparhia Romanului au fost abuziv desfiintate si nu mai exista aproape nici un calugar in Episcopia Romanului, cu exceptia celor de la Centrul eparhial. PS Eftimie este iubit si pretuit de toti, pentru ca a inscris in activitatea Sa o insemnata pagina de istorie nu numai in eparhia pe care o pastoreste, ci si in cadrul Bisericii noastre Ortodoxe, in general. Ierarhul nostru de la Roman prelungeste sirul neintrerupt al episcopilor romascani care au avut o viata aleasa".


Datorita blandetii sale, a bunatatii si smereniei, toti cei care l-au cunoscut in timpul staretiei sale la Bistrita, si nu numai, i-au spus "Eftimie cel Bun".


Ieri, 9 noiembrie, PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, a implinit 31 de ani de arhipastorire. Prea Sfintia Sa s-a nascut la Malini, in judetul Suceava. In anul 1953 a fost tuns in monahism la Manastirea Neamt. A fost hirotonit episcop-vicar al Tomisului si Dunarii de Jos la 9 noiembrie 1975, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales episcop al Eparhiei Buzaului. Sub indrumarea sa, de cand este ierarh la Buzau s-au consolidat biserici, au fost construite 95, iar altele 61 se afla in constructie. Tot cu binecuvantarea PS Epifanie, la Buzau au fost infiintate mai multe asezaminte de asistenta sociala.

 

.

10 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2280

Voteaza:

Aniversari arhieresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE