Astazi se alege episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului

 

Astazi se alege episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului


Ieri, 12 februarie, in sala sinodala a Resedintei patriarhale din Bucuresti, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit in prima sedinta de lucru a sesiunii pe anul 2007. Sedinta Sfantului Sinod a fost precedata de savarsirea Sfintei Liturghii, la ora 08.00, si a Te Deumului pentru deschiderea lucrarilor, care a fost savarsit de la ora 09.30, in Catedrala patriarhala. "In prima parte a lucrarilor a fost definitivat textul pastoral al Sfantului Sinod la Duminica Ortodoxiei de anul acesta pentru colecta fondului central misionar.

Dintre celelalte probleme aflate pe ordinea de zi mentionam adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in legatura cu propunerea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel privind canonizarea Mitropolitului Varlaam al Moldovei. De asemenea, s-a aflat referatul cancelariei Sfantului Sinod al BOR in legatura cu adoptarea, promulgarea si publicarea legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, dar si un referat in legatura cu propunerea de infiintare a unei comisii de studiu care sa cerceteze situatia BOR in perioada regimului comunist", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele consilier Constantin Stoica.

Cum se alege un episcop

Astazi, 13 februarie, de la ora 17.00, in aula Palatului Patriarhiei este convocat Colegiul Electoral Bisericesc, in vederea alegerii titularului in scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului.


Conform Statutului de functionare a BOR, desemnarea candidatilor pentru slujirea arhiereasca se face prin vot secret, numai de catre Sfantul Sinod, fiind necesara prezenta a doua treimi din membrii sai. Pentru desemnarea candidatilor este necesar votul majoritatii absolute, adica a jumatate plus unu dintre membrii prezenti. Ierarhii se aleg prin vot secret de catre Colegiul Electoral Bisericesc. Colegiul Electoral Bisericesc este constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si cei ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante. Din colegiu fac parte, ca membri de drept, cate un decan si un director (clerici) de la institutiile de invatamant teologic din fiecare mitropolie, desemnati de mitropolitul locului. In cazul in care alegerea nu este validata de Sfantul Sinod, se va proceda la o alta alegere in termenul fixat de Sfantul Sinod. Intronizarea si instalarea se fac potrivit randuielilor canonice si dupa datinile Bisericii Ortodoxe Romane. Numele celor alesi se comunica autoritatilor de stat competente. Gramata de instalare este emisa de catre mitropolitul locului. In cazul in care cel ales nu este arhiereu, el va fi hirotonit de catre mitropolitul locului impreuna cu cel putin alti doi ierarhi.


Adunarea Nationala Bisericeasca va analiza activitatea BOR pe 2006
Maine, 14 februarie, de la ora 10.00, tot in aula Palatului Patriarhiei, este convocata Adunarea Nationala Bisericeasca in sedinta de lucru a sesiunii pe anul 2007. Adunarea Nationala Bisericeasca va dezbate si evalua analiza facuta de Consiliul National Bisericesc asupra intregii activitati interne si externe a Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2006, sub urmatoarele aspecte: pastoral-misionar, social-caritativ, viata monahala, invatamant teologic si religios in scolile publice, organizatoric-administrativ, cultural, relatii cu alte culte, relatii cu romanii din jurul granitelor tarii si diaspora, relatii externe bisericesti si ecumenice.


Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se intruneste in sedinte ordinare de doua ori pe an. Cel care convoaca aceste sedinte este presedintele, in cazul de fata Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul BOR. Din Sfantul Sinod fac parte 48 de ierarhi - mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, episcopi vicari si arhierei vicari. (Narcisa BALABAN)

.

12 Februarie 2007

Vizualizari: 1774

Voteaza:

Astazi se alege episcopul Oradiei, Bihorului si Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE