Biserica Icoanei din Bucuresti va gazdui proiectul - Icoana, fereastra spre Dumnezeu


Biserica Icoanei din Bucuresti va gazdui proiectul "Icoana, fereastra spre Dumnezeu"

Parohia Icoanei din Bucuresti, impreuna cu Primaria Sectorului 2, organizeaza in perioada 14-19 martie 2008 o serie de manifestari religios-culturale, la care vor participa oameni de cultura, preoti, credinciosi, precum si personalitati bucurestene invitate sa vorbeasca in cadrul simpozioanelor organizate. Proiectul se numeste "Icoana, fereastra spre Dumnezeu", si este dedicat cinstirii icoanelor in Biserica Ortodoxa si se va desfasura cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe. Locul desfasurarii principalelor evenimente este parohia Icoanei, unde exista o icoana facatoare de minuni din secolul al XVII-lea, care atrage mii de credinciosi si care a dat numele bisericii, cartierului si strazii de aici.

Vor participa si alte parohii bucurestene

Pe langa parohia Icoanei, la manifestarile organizate intre 14 si 19 martie a.c.

, vor mai participa si alte parohii, manastiri sau institutii culturale din Bucuresti: Manastirea Darvari, parohia Dichiu, parohia Popa Chitu, parohia Batistei parohia Pitar Mosu, parohia Precupetii Vechi, parohia Precupetii Noi, parohia "Sf. Silvestru", Biserica Vatra Luminoasa, Biserica Boteanu, parohia Otetari, Biserica "Sf. Nicolae" - Rusa - Paraclis Universitar, Seminarul Teologic Ortodox "Nifon Mitropolitul", Cercul Militar - Sectia Culturala, Ministerul Culturii si Cultelor si Teatrul "L. S. Bulandra". "Dorim ca prin acest program sa evidentiem modul in care cinstim icoanele si sensurile profunde ale acesteia. Cred ca locul cel mai potrivit pentru aceasta este parohia noastra, unde, de sute de ani, ne vegheaza icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului", ne-a declarat parohul de la Biserica Icoanei, pr. Ion Popescu.

Expozitie de icoane

Deschiderea manifestarilor va avea loc vineri, 14 martie, la ora 10:00, printr-o expozitie de icoane in Parcul Icoanei, vizitatorii avand posibilitatea sa cumpere icoanele expuse. In aceeasi zi, la ora 12:00, parohul Ion Popescu va rosti un cuvant la deschiderea evenimentului, urmat de alocutiunea dlui Niculai Ontanu, primarul Sectorului 2 Bucuresti. In aceeasi zi, la Biserica Icoanei, se va oficia de la ora 17:00, slujba Pavecernitei, dupa care va urma un cuvant catehetic despre icoane si cinstirea lor. Sambata, 15 martie, va continua expozitia de icoane din Parcul Icoanei, iar de la ora 17:00, se va oficia slujba Pavecernitei la Biserica Pitar Mos, dupa care parohul de aici va rosti un cuvant catehetic referitor la cinstirea icoanelor.

Liturghie arhiereasca si procesiune cu icoane

Pe 16 martie, in Duminica Ortodoxiei, la ora 9:30, la Biserica Icoanei se va oficia Sfanta Liturghie arhiereasca, la care va participa un delegat al Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa slujba Sfintei Liturghii, la ora 13:00, va avea loc o procesiune cu icoane pe traseul: Biserica Icoanei-Parcul Icoanei, unde credinciosii se vor intalni cu credinciosii de la Manastirea Darvari - , Biserica Pitar-Mos, Biserica Popa Chitu, Biserica Dichiu, Biserica Batistei, Biserica Precupetii Vechi. Ziua se va incheia cu slujba Pavecernitei la Biserica Schitu Darvari si cu un cuvant catehetic.

Masa rotunda la Vila Rodizio

Luni 17 martie, de la ora 09:00 se va oficia Sf. Liturghie la Biserica Precupetii Noi si Schitul Darvari, iar de la ora 17:00 se va oficia slujba Pavecernitei la Biserica "Sf. Silvestru", unde cunoscutl pictor si om de cultura, Sorin Dumitrescu, va rosti un cuvant catehetic. Marti, 18 martie, de la ora 10:00, la Biserica Precupetii Vechi se va oficia Sfanta Liturghie, iar de la ora ora 17:00 se va oficia slujba Pavecernitei. Cuvantul catehetic despre icoane va fi rostit de parohul Bisericii Precupetii Vechi. Miercuri, 19 martie, in ultima zi a a manifestarilor, de la ora 10:00, se va oficia Sfanta Liturghie la Biserica "Sf. Silvestru", iar de la ora 18:00 va avea loc o masa rotunda la Vila Rodizio, la care vor participa acad. prof. dr. Emilian Popescu, preot prof. dr. Nicolae Necula, dl. Dan Puric, dl. Costion Nicolescu de la Muzeul Taranului Roman, d-na. prof. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti, pr. consilier Florin Serbanescu si d-na. Paula Popoiu, directorul Muzeului Taranului Roman.
Cuvantul de incheiere apartine unui delegat al Parintelui Patriarh.

Stefan MARCULET

.

07 Martie 2008

Vizualizari: 2631

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE