Biserica "Sfantul Silvestru" - 101 ani de existenta
Biserica "Sfantul Silvestru" din Bucuresti implineste astazi 101 ani de existenta. Asezata nu departe de intersectia strazii Eminescu si bulevardului Dacia cu Calea Mosilor, lacasul de cult cu hramul unuia dintre cei mai mari episcopi ai Romei intruchipeaza jertfelnicia crestinilor ortodocsi de ieri si de azi, fiind o marturie a dragostei lor fata de Dumnezeu si fata de orasul in care traiesc. Ctitorul Bisericii "Sfantul Silvestru" in forma ei actuala a fost parohul Chiriac Bidoianu, care consemna cu emotie, intr-un raport din februarie 1908: "Ziua si noaptea am vegheat pentru reusita acestui maret lacas dumnezeiesc care pe drept cuvant se poate numi monument national."
Intr-adevar, arhitectura deosebita a bisericii, mobilierul sculptat de un vestit mester, pe nume Babiuc, mozaicul lucrat admirabil de artistul Tomassini si pictura realizata de cel mai mare pictor al vremii, Costin Petrescu, de al carui nume se leaga si marea fresca a istoriei nationale de la Ateneul Roman din Bucuresti sustin spusele parintelui Bidoianu.
Pe terenul bisericii, parohia a construit dupa aceea cu fonduri proprii o scoala, atunci cand in oras mai existau doar cinci asemenea scoli.
De numele acestei biserici ramane de-a pururi legata personalitatea unuia dintre cei mai iubiti preoti din tara noastra, vrednicul de pomenire parintele Galeriu, care este inmormantat langa biserica, sprijinind-o cu rugaciunile sale pentru a fi mai departe folositoare crestinilor si datatoare de mangaiere si sprijin sufletesc. Astazi, credinciosii, impreuna cu parohul bisericii, parintele profesor Nicolae Bordasiu, si preotii slujitori au demarat lucrarile la construirea unui camin de batrani care sa intregeasca acest proiect al parohiei.
Augustin PAUNOIU
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.