Bisericile din Transilvania, in conferinta


Bisericile din Transilvania, in conferinta

Intre 7 si 9 aprilie 2008, in Oradea si la Biharkeresztes, Ungaria, se va desfasura Conferinta internationala si interconfesionala "Healing of Memories". Intrunirea va fi moderata de catre rev. Dieter Brandes din Germania, directorul Proiectului "Healing of Memories. Punte intre Biserici, Culturi si Religii", care are ca deziderat vindecarea ranilor trecutului in relatiile dintre cultele crestine pe calea dialogului, a apropierii si a cunoasterii reciproce, in vederea realizarii unitatii crestine, prin schimburi culturale, iar pe plan local, prin consolidarea relatiilor de buna intelegere dintre comunitatile etnice existente.

Acest proiect se deruleaza in intreg spatiul transilvan si au existat intalniri de acest fel in mai multe orase, precum Timisoara, Satu-Mare sau Targu Mures."Conferinta de la Oradea va aduna sub auspiciile sale liderii comunitatilor crestine din urbea noastra, importante personalitati religioase din Ungaria, precum si profesori universitari de talie internationala din Romania si Ungaria. Prima zi a intalnirii, 7 aprilie (astazi - n.r), va fi gazduita de Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, a doua de catre comunitatea reformata din Oradea, iar a treia, 9 aprilie, se va desfasura in Ungaria, la Biharkeresztes", informeaza Episcopia Ortodoxa a Oradiei.

In deschiderea evenimentului care are loc astazi, incepand cu ora 17:00, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, vor lua cuvantul, printre altii: Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Sofronie Drincec; Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, Siluan Manuila; Episcopul Eparhiei Romane Unita cu Roma de Oradea, Virgil Bercea; Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, Jozef Tempfli; Episcopul Bisericii Lutherane din Budapesta, Ungaria, Szebik Imre; Episcopul Supleant al Eparhiei Reformate de Oradea, Istvan Csury etc.

Maine, la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Oradea, se vor sustine mai multe comunicari stiintifice despre istoria teritoriului istoric Bihor - Partium in perspectiva istoriografiei romanesti si maghiare, istoria Bisericii Ortodoxe, istoria Bisericii Romano-Catolice, istoria Bisericii Lutherane, istoria Bisercii Reformate, istoria Bisericii Baptiste in Bihorul maghiar si in Bihorul romanesc.

Miercuri, 9 aprilie, la Biserica Reformata Biharkeresztes - Ungaria, se va conferentia pe tema "Bihor - Sansa unei euro-regiuni bisericesti?".

Se vor sustine, de asemenea, referate despre istoria comunitatii iudaice in Bihorul romanesc si cel maghiar, despre istoria slovacilor in Bihor, istoria rromilor in Bihor, istoria minoritatii romane in Ungaria si despre istoria minoritatii maghiare in Romania.

.

06 Aprilie 2008

Vizualizari: 535

Voteaza:

Bisericile din Transilvania, in conferinta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE