Botosanenii se pregatesc pentru Paste


Cu trei saptamani inainte de Paste, la Botosani sunt organizate mai multe activitati filantropice, religioase si culturale. Expozitiile de icoane si conferintele pe teme duhovnicesti sunt incununate prin actiuni de ajutorare a aproapelui.

 

In perioada Postului Mare, Protopopiatul Botosani, in colaborare cu Liga Crestina a Tinerilor Ortodocsi, organizeaza colecte de alimente in pietele din oras. Produsele obtinute sunt donate caminului social de la parohia „Sfantul Ilie“. Despre aceasta colecta din piete ne-a oferit detalii parintele protopop Lucian Leonte: „Un lucru inedit pe care l-am initat in activitatea caritativa a cantinei sociale la Biserica «Sfantul Ilie» din Botosani, a fost o colecta in pietele orasului, pe care am hotarat sa o facem periodic.

In ajutorul nostru au venit tinerii de la Liga Crestina a Tinerilor Ortodocsi din Botosani. I-am dotat cu ecusoane si cu pliante de prezentare, au mers in piata, la producatori. Am constatat ca au fost aduse cantitati apreciabile de alimente din piata: fructe, legume, zarzavat, pe care le-au donat crestinilor nostri care fac aceasta activitate de comert cu alimente. Iata ca acesti oameni au inteles importanta misiunii pe care o facem cu saracii, cu cei care nu au ce manca acasa. Au fost batrani care au venit si ne-au multumit cand au vazut ca tinerii nostri le deschid usa, le ofera ceva de mancare si, mai important decat atat, o vorba buna“.

 

Conferintele Postului Pastelui continua

 

Tot in Protopopiatul Botosani a fost organizata ieri, 2 aprilie, o noua conferinta cu tema „Afirmarea crestina intr-un mediu socio-cultural liber“. Invitatul din aceasta duminica a fost pr. prof. dr. Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ si prorector al Universitatii „Al. I. Cuza“ din Iasi. Despre acest eveniment pr. protopop Lucian Leonte ne-a declarat: „La Protopopiatul Botosani continuam seria de conferinte duhovnicesti din acest Sfant si Mare Post. Am ales aceasta tema in mod special, pentru ca este o tema de mare actualitate pentru Biserica Ortodoxa, pentru teologi, pentru preoti si pentru crestinii ortodocsi“. Conferinta care a inceput la ora 18.00 s-a desfasurat in sala de festivitati a Protopopiatului Botosani.

 

Expozitie de icoane in prag de sarbatori pascale

 

Ieri, 2 aprilie, Galeriile de arta „Stefan Luchian“ din Botosani au gazduit vernisajul unei expozitii de icoana. Au expus studenti de la Facultatea de Arte Plastice din Iasi alaturi de profesorii lor si cativa botosaneni. Multi dintre participanti sunt membri ai Centrului de Cercetare si Conservare CREAT din cadrul Facultatii de Arte Plastice din Iasi. Intre pictorii de icoane care au expus s-au aflat Aida Suster si Doina Grig. La eveniment, Carmen Solomonea, profesor si restaurator la Manastirea „Sfantul Nicolae Domnesc“ din Botosani, a vorbit despre activitatea pe care o desfasoara si despre valoarea deosebita a picturii de la manastirea botosaneana.

 

 

de Monica DUMITRESCU

 

.

02 Aprilie 2006

Vizualizari: 1621

Voteaza:

Botosanenii se pregatesc pentru Paste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE