Bucurie si binecuvantare pentru un teolog misionar

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat pr. prof. acad. dr. Dumitru Popescu, la implinirea a 80 de ani, in cadrul unui moment festiv, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti, astazi, 18 mai 2009

In calitate de profesor al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul“ din Bucuresti, parintele profesor Dumitru Popescu a fost preocupat de evidentierea legaturii dintre teologie si cultura, care are o importanta esentiala pentru misiunea Bisericii in lumea contemporana.

Parintele profesor Dumitru Popescu imbina fidelitatea fata de contributiile predecesorilor sai si fata de experienta eclesiala ortodoxa cu innoirea permanenta a abordarilor sale teologice, preocupat fiind de misiunea actuala a Bisericii si de provocarile venite din partea culturii si stiintei contemporane. Larga sa deschidere spre teologiile altor Biserici, atat intr-o maniera critica, cat si intr-una irenica, a contribuit la avansarea dialogurilor teologice intercrestine si in acelasi timp la afirmarea specificului Ortodoxiei universale si romanesti.

In cei opt ani in care si-a desfasurat activitatea ca director de studii la Conferinta Bisericilor Europene, cu sediul la Geneva, a contribuit la o mai buna cunoastere a teologiei si Bisericii Ortodoxe in randul teologilor romano-catolici si protestanti. Prin numeroasele participari cu contributii personale noi la congrese, conferinte si simpozioane internationale, ca si prin cursurile pe care le-a predat pana de curand la Institutul Ecumenic de la Bari, Italia, a facut cunoscuta teologia si spiritualitatea Ortodoxiei romanesti.

Generatiile de studenti, masteranzi si doctoranzi, carora le-a impartasit cu entuziasm si convingere luminile si valentele teologiei ortodoxe, au beneficiat de gandirea clara si sistematica, dinamica si innoitoare a parintelui profesor Dumitru Popescu, reprezentant remarcabil al invatamantului teologic universitar romanesc, cunoscut in tara si peste hotare.

La implinirea varstei de 80 de ani, anul acesta, il felicitam cu recunostinta si ii dorim sanatate deplina si bucuria duhovniceasca a constatarii ca ucenicii sai au devenit slujitori si misionari ai Bisericii noastre in Romania si in diaspora romaneasca.

Ca semn de pretuire si gratitudine, Va oferim, parinte profesor academician Dumitru Popescu, noua „Cruce Patriarhala“ - simbol al iubirii jertfelnice si al Invierii lui Hristos.

Intru multi si binecuvantati ani, parinte profesor!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

18 Mai 2009

Vizualizari: 216

Voteaza:

Bucurie si binecuvantare pentru un teolog misionar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE