Clopotnita Bisericii Sf. Spriridon - Primul turn cu ceas din Iasi

 

In cadrul manifestarilor care au loc in aceste zile la Iasi sub titulatura "Zilele Sf. Ier. Spiridon", astazi, de la ora 15.00, in Sala "Dr. Iustin Moisescu" din incinta Centrului Eparhial Iasi, va avea loc un simpozion dedicat implinirii a 220 de ani de la ridicarea turnului din care bat clopotele pentru slujbele Bisericii "Sf.

Spiridon" din Iasi

 

In anul 1843, pentru acest turn a fost adus de la Paris primul ceas de turn din Iasi

 

George Toparceanu spunea ca "cel mai frumos cant al clopotelor se aude in fiecare duminica si sarbatoare de la "Sfantul Spiridon""

Anul acesta, turnul clopotnita al Bisericii "Sf. Spiridon" din Iasi implineste 220 de ani de cand a fost construit. Este cel mai vechi edificiu din ansamblul arhitectural de la "Sf. Spiridon", dar si unul dintre cele mai interesante monumente din Iasi, ca ahitectura. Cateva obiecte deosebite disting acest monument de altele din Iasi. Astfel se remarca ceasul care marcheaza fiecare ora fixa cu atatea batai cate sunt necesare pentru a indica numarul orei respective, iar la si jumatate un gong. De asemenea, se remarca si clopotele care "canta" curat.


"Actuala clopotnita a Bisericii "Sf. Spiridon" din Iasi (pe atunci manastire) s-a construit in anul 1786, pe locul portii de la intrare, in locul unui turn de lemn mai vechi, in ultimul an de pastorire a mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786). La inceput, turnul-clopotnita avea deasupra acoperisului o semiluna pentru a nu fi in vreun fel atacat de turci. Acest semn ar putea fi semnul amicitiei. In anul 1808, semiluna de pe clopotnita a fost indepartata si inlocuita cu semnul Sfintei Cruci. Tot in acelasi an, in partea superioara a turnului a fost adaugat Ochiul lui Dumnezeu. Pe peretele frontal al clopotnitei se afla stema Moldovei si icoana Sfantului Spiridon. In peretii din zid masiv este gravat si anul constructiei, 1786. In anul 1843, a fost adus de la Paris primul ceas de turn din Iasi comandat la vestitul Collin de Wagner", a precizat parintele Marian Timofte, preot paroh la Biserica "Sf. Spiridon" din Iasi.

Izvor de apa la baza turnului

Chiar daca 30 de ani nu a functionat, astazi ceasul masoara corect timpul. In anul 2004, a fost reparat cu cheltuiala bisericii, iar lucrarile de service sunt suportate tot de parohie, acestea ajungand la 150 lei lunar. In anul 1892, au fost aduse de la Viena si cele 4 clopote turnate in atelierele fratilor Frantz si George Goessner. In 1764 au fost executate cele doua cismele de o parte si de alta a clopotnitei, care pot fi vazute si astazi - insa nefunctionabile - avand deasupra frumoase inscriptii in limbile turca, araba si greaca: "Io Gr. Ghica Vv. Fantana lui Siluam, scaldatoarea lui Solomon. Paraiele Facatorului de minuni Spiridon izvorasc sanatate intr-a bolnavilor lacasu - desfatare, viata tuturor in Iasu al triilea Grigore Alexandru Ghica daruieste si catre toti de obstie darul de inmulteste insetatilor, vedeti, sa dobanditi viata apelor. Intru al doilea anu alu Domnii Sale; leat 1765 iulie 20".


In acelasi an, 1764, a fost facuta si prima aductiune de apa din Copou, pentru spital. "La baza turnului este o aductiune de apa pentru stingerea incendiilor si pentru nevoile spitalului. Acest bazin este principala sursa de apa pentru grupul de pompieri al spitalului in caz de incendii, dar poate fi folosita si pentru spital, pentru ca este apa potabila", ne-a mai spus parintele Timofte.

Acoperisul in forma mitrei Sf. Spiridon

In anul 1862, au avut loc ample lucrari de consolidare a turnului, in urma carora acoperisul a capatat alta forma, din cea a bulbilor de ceapa in forma mitrei de papura pe care o purta Sfantul Spiridon. Acestea au fost singurele lucrari de reparatii la turnul-clopotnita al Bisericii "Sf. Spiridon" din Iasi, astazi acesta aflandu-se intr-o stare avansata de degradare.


O data cu decretul regimului comunist din februarie 1948, turnul a intrat in patrimoniul Primariei orasului Iasi, desi a fost construit in urma cu 220 de ani de monahii de la Manastirea "Sf. Spiridon". Printr-o hotarare a Consiliului Local Iasi din 2004, clopotnita Bisericii "Sf. Spiridon" a fost data in admnistrare Spitalului "Sf. Spiridon" si nu parohiei si bisericii care o foloseste. "Speram ca, prin simpozionul organizat anul acesta in cadrul Zilelor "Sf. Spiridon", sa sensibilizam atat opinia publica locala, cat si autoritatile locale in legatura cu nevoia urgenta de reparatii de care are nevoie acest monument istoric, care este un simbol al orasului si care poate deveni chiar o atractie turistica, de ce nu! Ceasul este o minunatie. De acolo de sus, din spate, poti vedea practic cum se scurge timpul, vezi cum se misca undele acelea. Apoi, el are si o arhitectura deosebita, este o contructie masiva - probabil de aceea a si rezistat pana astazi. Ne pare rau ca noi trebuie sa ne referim numai la trecut cand vorbim despre ce este frumos la turn si pacat ca in prezent nu ne putem mandri cu foarte multe lucruri, insa speram ca pe viitor vom putea valorifica aceasta cladire deosebita, care, de altfel, este cea mai veche cladire din tot ansamblul de cladiri de la "Sf. Spiridon"", a adaugat pr. Marian Timofte.

"Sf. Spiridon" a infiintat cel mai mare spital din Moldova

Biserica "Sf. Spiridon" a fost construita in forma actuala in anul 1804. Biserica a fost ridicata pe locul alteia mai vechi, care avea acelasi hram si care a fost distrusa de un groaznic cutremur in 1802. Cu privire la data construirii primei biserici, cercetatorii afirma ca aici ar fi existat inca din 1704 o bisericuta sau un paraclis, pe locul careia s-au construit ulterior alte doua biserici, in 1752 si 1804.


Prima biserica inchinata Sfantului Spiridon, despre care exista documente, s-a zidit si s-a sfintit in 1752. Ctitorul acestei biserici a fost Jitnicierul Stefan Bosie, care la 2 iulie 1752, "a cumparat toate casele de pe Ulita Hagioaiei pentru a ridica o manastire in cinstea Sfantului Spiridon Facatorul de Minuni".


In scurt timp, a luat fiinta insa un adevarat pelerinaj la Icoana Facatoare de Minuni a Sfantului Spiridon. Astfel, pe langa chiliile calugarilor din manastire, aici "se aflau incaperi special amenajate pentru ingrijirea blonavilor", unde calugarii din manastire, la un nivel mediu profesional si dupa posibilitatile acelor vremuri, alinau pe bolnavii care mai ramaneau pentru o vreme in manastire.


La 1 ianuarie 1757, domnitorul Constantin Cehan Racovita, impreuna cu mitropolitul Iacob Putneanul (1750-1760), au hotarat infiintarea unui adevarat spital in cadrul Manastirii "Sf. Spiridon". Astfel, a luat nastere, tot sub ocrotirea Sfantului Spiridon, cel mai mare spital din Moldova. In anul 1912, Biserica "Sf. Spiridon" a devenit prima biserica din Iasi in care s-a introdus retea de curent electric.

 

Narcisa BALABAN

 

 

 

.

11 Decembrie 2006

Vizualizari: 2381

Voteaza:

Clopotnita Bisericii Sf. Spriridon - Primul turn cu ceas din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE