Colegiul Electoral Bisericesc alege astazi mitropolitul Ardealului

 

Rezultatul alegerilor va fi proclamat de catre P.F. Patriarh Teoctist si consemnat intr-un proces verbal care se inainteaza Sfantului Sinod pentru examinarea si cercetarea canonica a alegerii. In ultima sedinta a Sfantului Sinod au fost nominalizati doi candidati pentru scaunul de mitropolit al Ardealului: Inalt Prea Sfintitul Andrei al Alba Iuliei si Prea Sfintitul Laurentiu al Caransebesului.

Astazi, 3 noiembrie, la ora 10.

00, la Palatul Patriarhiei are loc intrunirea Colegiului Electoral Bisericesc, sub presedintia Prea Fericitului Patriarh Teoctist, pentru alegerea titularului in scaunul vacant de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Lucrarile Colegiului Electoral Bisericesc sunt precedate de oficierea Sfintei Liturghii la ora 8.00 si a slujbei Te Deum la ora 9.30 in Catedrala patriarhala.

La sfarsitul acestei saptamani, in zilele de vineri si sambata, la resedinta Patriarhala din Bucuresti va avea loc si o sedinta de lucru a Sfantului Sinod. Sedinta de vineri, 4 octombrie, va fi precedata de oficierea Sfintei Liturghii, in Catedrala patriarhala, la ora 8.00 si de slujba Te Deum pentru deschiderea lucrarilor, la ora 9.30.

Cei doi candidati pentru scaunul vacant din Ardeal, Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, si Prea Sfintitul Laurentiu, Episcopul Caransebesului, au fost nominalizati, prin vot secret, de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, intrunit in zilele de 20 si 21 octombrie la Palatul Patriarhiei.

Procedura de alegere a mitropolitului

Conform Statutului de organizare si functionare a B.O.R., mitropolitii se aleg prin vot secret de catre Colegiul Electoral, constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si cei ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante. Din Colegiu mai fac parte, ca membri de drept, cate un decan si cate un director de seminar (clerici) de la institutiile de invatamant teologic din fiecare mitropolie, desemnati de mitropolitul locului. Rezultatul alegerilor este proclamat de presedinte, in cazul acesta P.F. Patriarh Teoctist, si consemnat intr-un proces verbal care se inainteaza Sfantului Sinod pentru examinarea si cercetarea canonica a alegerii.

I.P.S. Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba Iulia

Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba Iulia, s-a nascut la 24 ianuarie 1949, in satul Oarta de Sus, judetul Maramures. Dupa absolvirea Facultatii de Constructii Cai Ferate din Bucuresti, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, obtinand licenta in anul 1978. In luna august a aceluiasi an a fost hirotonit preot, vreme de sapte ani fiind paroh in orasul Turda. A fost transferat la Parohia Ortodoxa Romana Maieri I din Alba Iulia si ulterior numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti pentru ca in anul 1998 sa obtina titlul de doctor in Teologie. In februarie 1990, a fost ales si hirotonit Arhiereu vicar al Episcopiei de Alba Iulia, iar in luna iulie a aceluiasi an a devenit Episcop titular. In anul 1998 Episcopia de Alba Iulia a fost ridicata la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei a fost numit Arhiepiscop.

P.S. Laurentiu Streza, Episcop de Caransebes

Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Episcop de Caransebes, s-a nascut in ziua de 12 octombrie 1947 in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov, primind la botez numele de Liviu. Intre anii 1965-1969 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. Dupa absolvirea facultatii s-a casatorit cu Eugenia Stanciu, asistenta medicala, si a avut cinci copii. In anul 1969 a fost hirotonit preot in parohia Lisa (Fagaras). Intre anii 1970 - 1973 a urmat cursurile de doctorat in Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucuresti, Sectia Practica. Zece ani mai tarziu a urmat, de asemenea, cursurile Inistitutului Ecumenic de la Bossey, dar si ale Facultatii de Teologie a Universitatii din Fribourg (Elvetia). Doi ani mai tarziu a obtinut titlul academic de doctor in Teologie cu teza: „Botezul in diferite rituri liturgice crestine“. La data de 4 iulie 1996, vaduv fiind, Colegiul electoral al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales si chemat la episcopat. Cateva zile mai tarziu a fost calugarit cu numele de Laurentiu la Manastirea Sambata de Sus. In august acelasi an a fost hirotonit si instalat ca episcop al Episcopiei Caransebesului. In cei opt ani de activitate pastoreasca P.S. Laurentiu a hirotonit numerosi preoti si a sfintit noi biserici, dar are si un merit deosebit in reinfiintarea invatamantului teologic universitar la Caransebes.


de Monica DUMITRESCU

.

03 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1948

Voteaza:

Colegiul Electoral Bisericesc alege astazi mitropolitul Ardealului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE