Cursuri de Tipic si Muzica psaltica, in Eparhia Buzaului si Vrancei
Seminarul Teologic Liceal Ortodox Monahal "Sfantul Epifanie Arhiepiscopul Ciprului" de la Manastirea Ratesti din judetul Buzau a fost, in perioada 1-4 septembrie a.c., gazda unei noi editii de cursuri pe probleme de Tipic si de Muzica psaltica. La cursurile de anul acesta, desfasurate la initiativa si cu binecuvantarea Preasfintitului Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, au participat maici si surori din asezamintele monahale ale Eparhiei Buzaului si Vrancei care asigura randuiala slujbelor la strana. Transportul, cazarea si baza logistica necesara desfasurarii cursurilor au fost asigurate din fondurile episcopiei.
Cursantele prezente la Manastirea Ratesti au aprofundat cunostintele teologice si liturgice dobandite in anii de seminar sau de facultate.
Cursurile au fost coordonate de arhidiaconul Tudor Mihalache, profesor de muzica psaltica la Seminarul Teologic din Buzau, care a expus si cateva aspecte importante cu privire la uniformizarea cantarii bisericesti, participand impreuna cu monahiile prezente la savarsirea serviciului liturgic zilnic.
Referindu-se la organizarea acestor cursuri, PS Episcop Epifanie a subliniat importanta pastrarii traditiei bisericesti si a respectarii randuielilor tipi-conale. "Am initiat aceste cursuri din dorinta de a pastra muzica bisericeasca romaneasca de origine bizantina, si, de asemenea, randuielile tipiconale, sfintele slujbe trebuind sa fie savarsite in acelasi fel la fiecare asezamant mo-nahal, pentru ca, in caz contrar, prin nerespectarea regulilor liturgice, se produce neoranduiala si se poate pierde ceea ce am primit ca mostenire - de-a lungul veacurilor - de la inaintasii nostri", ne-a declarat Episcopul Buzaului si Vrancei.
Manifestare despre Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie
La finalul acestei noi serii de pregatire si instruire a monahiilor din judetul Buzau s-a organizat o manifestare cultural-religioasa, care a scos in evidenta rolul deosebit al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii in formarea duhovniceasca a fiecarui crestin, fie ca este monah, cleric sau laic. PS Epifanie a evidentiat importanta Sfintei Scripturi, aratand rolul ei in cult si in viata fiecarui crestin: "Este de mare folos duhovnicesc pentru noi toti ca, in fiecare seara si dimineata, pe langa canonul de rugaciune pe care trebuie sa-l facem, sa citim cate un capitol din Sfanta Scriptura. Ea ne infatiseaza istoria poporului ales si, tot in paginile ei, gasim modelul suprem de vietuire intru dobandirea imparatiei cerurilor - Mantuitorul Hristos. De doua mii de ani, toti crestinii o citim, o interpretam - unii, gresit, dupa propria minte, iar altii apeland la ajutorul celor indreptatiti in acest sens, si bine facand - si ar trebui sa o aplicam in viata de zi cu zi spre mantuirea sufletelor noastre. Nu trebuie sa uitam ca in biserica gasim explicatia Sfintei Scripturi, prin cuvantul preotului si prin participarea la Sfanta Liturghie, prin intelegerea si trairea acestei slujbe in mod plenar, intrucat in cadrul ei ne intalnim cu Mantuitorul Hristos prin impartasirea cu Insusi Trupul si Sangele Lui".
Cu acest prilej, au fost intonate cantece religioase ce au ca versuri texte scripturistice, au fost recitate poezii si s-au citit reflectii ale unor mari oameni ai culturii universale despre importanta Sfintei Scripturi in viata noastra. Tot cu acest prilej, maicile si surorile participante la cursurile de la Manastirea Ratesti au vizitat si noul muzeu al Eparhiei Buzaului si Vrancei, care adaposteste valori ce apartin atat istoriei bisericesti, cat si patrimoniului cultural romanesc.
Evenimentele organizate de Episcopia Buzaului si Vrancei s-au desfasurat in contextul national bisericesc mai larg, tinandu-se cont de faptul ca anul 2008 a fost proclamat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane drept Anul jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii.
Ciprian BARA
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.