De Sfanta Parascheva a avut loc binecuvantarea anului universitar teologic


Manifestarea a inceput cu oficierea Sfintei Liturghii in Catedrala mitropolitana, la care au slujit alaturi de P.S. Irineu Slatineanul profesori ai Facultatii de Teologie „Dumitru Staniloae“. Evenimentul la care au participat patru ierarhi a continuat in Sala „Iustin Moisescu“

Sambata, 15 octombrie, la Catedrala mitropolitana din Iasi, Prea Sfintitul Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, a oficiat Sfanta Liturghie impreuna cu un sobor de preoti, profesori ai Facultatii de Teologie „Dumitru Staniloae“ din Iasi. A devenit o traditie ca, de Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, sa aiba loc slujba de binecuvantare a noului an universitar teologic iesean.



In cuvantul de invatatura, P.S. Irineu Slatineanul a mentionat: „Sfanta Liturghie de astazi se doreste a fi un prinos de multumire si un inceput de drum pentru anul universitar teologic, pentru ca la orice lucru bun si de folos sufletului este necesar, in primul rand, sa avem pe Dumnezeu aproape, sa fim inconjurati de mila Sa. Astfel, vom putea duce la bun sfarsit tot ceea ce ne propunem sa realizam anul acesta“.

Ceremonia de binecuvantare si deschidere a anului universitar teologic a continuat in Sala „Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iasi, in prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a P.S. Calinic, Episcopul Argesului, P.S. Casian, Episcopul Dunarii de Jos, si a P.S. Irineu Slatineanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului. La manifestare au mai participat Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru Culte in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, Constantin Salavastru si Henri Luchiar, prorectori ai Universitatii „Al. I. Cuza“, pr. Gheorghe Popa, decanul Facultatii de Teologie, pr. Viorel Sava, prodecanul aceleiasi facultati, profesori si studenti. Dupa cuvantul pr. decan Gheorghe Popa, prorectorul Constantin Salavastru a citit mesajul lui Dumitru Oprea, rectorul Universitatii „Al. I. Cuza“.

Stiinta mantuirii este o stiinta a sfintenei

In cuvantul de binecuvantare adresat celor prezenti, I.P.S. Mitropolit Daniel a tinut sa sublinieze rolul si scopul teologiei, al Facultatii de Teologie Ortodoxa: „Scopul principal al teologiei este acela de a invata ce ne uneste si ce ne desparte de Dumnezeu, cum se dobandeste viata vesnica si ce obstacole exista in viata pamanteasca pentru a o dobandi pe cea vesnica. Stiinta aceasta a mantuirii este si o stiinta a sfinteniei. Sfantul Apostol Pavel, care acum se afla printre noi, prin sfintele sale moaste, a spus: «Cautati pacea si sfintenia». Prima treapta a cautarii sfinteniei este curatirea de pacate. Ca stiinta, sfintenia inseamna comuniunea permanenta cu Dumnezeu“.

La invitatia I.P.S. Mitropolit Daniel, P.S. Calinic de la Arges si P.S. Casian al Dunarii de Jos au tinut si ei cate un cuvant de invatatura. De asemenea, I.P.S. Mitropolit Daniel i-a felicitat pe profesorii si studentii Facultatii de Teologie, enumerand principalele obiective care vor fi avute in vedere in perioada imediat urmatoare: „Cladirea Facultatii de Teologie din Iasi are nevoie urgenta de consolidare si speram ca, daca nu in toamna asta, totusi in primavara sa incepem lucrarile. Si modernizarea bibliotecii este o prioritate. De asemenea avem nevoie de aparatura pentru sectia 'Arta Sacra', dar si pentru Resurrectio. Volumul Facultatea de Teologie „Dumitru Staniloae“-istorie si actualitate este si el in pregatire“.

La finalul festivitatii, I.P.S. Mitropolit Daniel a acordat distinctia „Crucea Moldava“ parintelui Cristian Muraru, pentru implicarea in restaurarea Salii „Dr. Iustin Moisescu“. De asemenea, preotii profesori Daniel Danielescu, Lucian Adrian Dinu si Ilie Melniciuc au primit cate o Cruce pectorala din partea I.P.S. Mitropolit Daniel.
Cei patru parinti au fost hirotesiti iconom stavrofor in paraclisul din Resedinta mitropolitana.


de Monica DUMITRESCU

.

17 Octombrie 2005

Vizualizari: 1566

Voteaza:

De Sfanta Parascheva a avut loc binecuvantarea anului universitar teologic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE