Doi ierarhi din Sfantul Sinod si-au serbat ziua de nastere

 

Ieri, 16 noiembrie, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, a implinit 55 de ani, iar PS Irineu Slatineanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ramnicului, a implinit 49 de ani

 

Prea Sfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei (foto), a implinit ieri 55 de ani. Prea Sfintitul Ioan Selejan s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor. In anul 1976 a devenit licentiat al Facultatii de Instalatii si Automatizari Bucuresti, iar in 1990 a absolvit cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu. In perioada anilor 1991 - 1994, a facut studii de teologie biblica la Ierusalim.


In 1994, PS Ioan a fost numit superior al Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului.

A fost hirotonit arhiereu la 20 iulie 1994, ca Episcop al Covasnei si Harghitei. "In cei 12 ani de episcopat, PS Ioan a acordat o atentie deosebita repararii, restaurarii si construirii unor noi biserici si manastiri, scolarizarea unor preoti din zona, numirea de preoti in toate parohiile, asigurarea unor conditii bune pentru familiile preotilor si chiar locuri de munca pentru sotiile acestora. Ajutat de experienta din tinerete, nu de putine ori PS Ioan a fost arhitect sau inginer, economist sau chiar muncitor. Toate santierele de constructii, restaurari si reparatii de biserici, manastiri, case parohiale si scoli din cele doua judete ale eparhiei noastre, au fost vizitate de zeci de ori de Prea Sfintia Sa, cunoscand in amanunt toate problemele legate de aceste lucrari. Rezultatele sunt pe masura eforturilor: majoritatea bisericilor din cele doua judete sunt reparate si restaurate, au preoti destoinici, incat viata a intrat pe aceste meleaguri intr-o normalitate spirituala si liturgica. Spirit al strategiei misionare a Bisericii Ortodoxe Romane pe aceste meleaguri romanesti greu incercate de istorie, ca om al rugaciunii, cu o experienta monastica dobandita de-a lungul anilor in cunoscutele manastiri din Oltenia si din Tara Sfanta, PS Ioan a sustinut si a sprijinit si monahismul. Daca la venirea sa in eparhia nou infiintata functiona doar Manastirea "Sf. Ilie" din Toplita si Manastirea "Doamnei" - Moglanesti, astazi eparhia are alte opt manastiri si schituri", a declarat secretarul eparhial al Episcopiei Covasnei si Harghitei, pr. Teodor Bijec.

Zi aniversara si pentru PS Irineu Slatineanul

Si Prea Sfintitul Irineu Slatineanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ramnicului, a implinit ieri 49 de ani. Prea Sfintia Sa s-a nascut la 16 noiembrie 1957 in localitatea Perisani, judetul Valcea. In anul 1974, pe cand avea numai 17 ani a intrat ca frate la Manastirea Frasinei. In anul 1980 a absolvit Seminarul Teologic "Sfantul Grigorie Teologul", iar trei ani mai tarziu a fost tuns in monahism, primind numele de Irineu. Licentiat in Teologie, la Bucuresti, a urmat studii de teologie la Paris, obtinand in anul 1991 titlul de Doctor in Teologie la Institutul "Saint Serge". Din anul 1990, pentru o perioada de doi ani a fost si profesor de Istoria culturii si civilizatiei bisericesti universale, la Institutul "Saint Serge". La 6 octombrie 1991 a fost hirotonit Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ramnicului, cu numele de Slatineanul.


Din anul 1994 este conferentiar la Facultatile de Teologie din Sibiu si Craiova.

 

Narcisa BALABAN

 

 

.

16 Noiembrie 2006

Vizualizari: 1874

Voteaza:

Doi ierarhi din Sfantul Sinod si-au serbat ziua de nastere 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE