Duminica biserica Schitului Horaicioara va fi resfintita

 

Obstea Manastirii Horaita ii invita pe toti credinciosii care doresc sa participe la resfintirea bisericii de la Schitul Horaicioara din judetul Neamt. Slujba de resfintire va avea loc duminica, 17 iunie, si va oficiata de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Schitul Horaicioara se afla la o distanta de aproape 1 km de Manastirea Horaita, la o altitudine de 900 m. Aflat sub conducerea unui egumen, schitul, cu hramurile "Buna Vestire" si "Izvorul Tamaduirii" se afla sub jurisdictia Manastirii Horaita.


Biserica de la schit a fost construita in 1466 din porunca Sfantului Voievod Stefan cel Mare, aici fiind adusi calugari din Manastirea din vale, Horaita.

In anul 1519, calugarii de la schit au coborat din nou in Manastirea Horaita, la Horaicioara ramanand doar cei mai legati de viata in singuratate. De aici a pornit si Irinarh Rosseti constituind temeinic, in vale, acum aproape 165 de ani, comunitatea monastica a Horaitei, pe locul unde era un paraclis si mai fusese o biserica. Mai sigure sunt datele care o fixeaza pe aceste locuri la anul 1763, ctitor fiind vornicul Constantin Bostan din Iasi. Prin 1834-1848, boierul Solomon, renovase schitul si chiliile sale, pentru ca in aprilie 1868, demoland vechiul lacas, Hermoghen Buhus, staretul Manastirii Horaita sa-l rezideasca din piatra. Arhiereul Isaia, locotenent (n.r. - loctiitor) al episcopului de Roman, l-a sfintit la 20 octombrie 1868, dandu-i hramul "Izvorul Tamaduirii", care este si astazi.


Potrivit pisaniei, biserica schitului a mai fost renovata de catre staretul Manastirii Horaita, ierom. Epifanie Acatrinei, fiind din nou sfintita la 29 aprilie 1938.


Atestand cele de mai sus, martor al vechimii istorice a schitului este si piatra din incinta, care se afla in partea de nord-vest a bisericii actuale, fiind asezata pe locul vechii biserici. Inscriptia de pe ea arata vechimea acestei biserici si acopera locul Sfintei Mese a bisericii vechi facuta de ucenicii sihastrului Chiriac la anul 1480. Intre anii 1998 si 2002, ierom. Caliopie Pomohaci a organizat ample lucrari de constructie, consolidare si inaltare cu 20 de cm a zidurilor sfantului lacas, inlocuirea lemnariei acoperisului cu lemn de stejar si invelirea cu tabla de arama, precum si tencuieli interioare si exterioare. Sub indrumarea ierom. Antim Gemanar, egumen al Schitului Horaicioara, biserica a fost pictata in tehnica fresca de catre pictorul Ciprian Istrati. De asemenea, lacasul de cult a fost impodobit cu obiecte si odoare de cult, cat si cu strani din stejar, vitralii si un frumos mozaic reprezentand izvorul tamaduirii.

 

 

 

.

15 Iunie 2007

Vizualizari: 2034

Voteaza:

Duminica biserica Schitului Horaicioara va fi resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE