Icoane din 12 biserici bucurestene au fost purtate in procesiune


Icoane din 12 biserici bucurestene au fost purtate in procesiune

La Biserica Icoanei din Bucuresti au continuat ieri manifestarile religios-culturale organizate de parohie impreuna cu Primaria Sectorului 2.

Sarbatoarea din Duminica Ortodoxiei a inceput cu Sfanta Liturghie savarsita de PS Ciprian Campineanul, episcop-Vicar Patriarhal, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, la care s-au alaturat multi credinciosi.

La sfarsitul slujbei, PS Episcop Ciprian a citit Pastorala Sfantului Sinod catre clerul si dreptcredinciosii crestini din Patriarhia Romana.

Dupa citirea acesteia, 50 de personalitati din lumea cultural-artistica si cea politica au primit, din partea primarului Nicolae Ontanu, medalii inscriptionate cu chipul Maicii Domnului, pentru sustinerea activitatilor administrativ-sociale desfasurate in cadrul parohiei. "Suntem strans legati de Biserica si de activitatile ei sociale.

De la inceput am oferit medalii celor ce s-au implicat alaturi de noi in proiectele bisericesti, incepand cu medalia Manastirii Plumbuita, oferita pentru prima oara familiei regale din Romania. Apoi, am facut acelasi lucru la Biserica "Sfantul Silvestru", cu ocazia centenarului, iar acum, suntem aici pentru a ne bucura impreuna, toti cei care am ajutat si am participat la diverse proiecte. Medaliile sunt oferite in semn de cinstire si de pretuire fata de aceste personalitati marcante ale culturii romanesti", a precizat primarul Sectorului 2.

Sfintirea icoanelor aduse de credinciosi

Dupa aceasta, PS Episcop Ciprian, impreuna cu soborul de preoti, a plecat, alaturi de credinciosi, in procesiune cu icoane pe traseul: Biserica Icoanei-Parcul Icoanei. Aici, s-au intalnit cu credinciosii de la Manastirea Darvari; Biserica Pitar - Mosu; Biserica Popa Chitu; Biserica Dichiu; Biserica Batistei; Biserica Precupetii Vechi; Precupetii Noi; Biserica Otetari; Biserica Rusa; Biserica Vatra Luminoasa si Biserica Boteanu. In Parcul Icoanei, a avut loc o slujba de sfintire a icoanelor aduse de credinciosi, dupa care s-a mers in procesiune din nou in jurul parcului.

In cuvantul de invatatura, PS Episcop Ciprian a precizat: "Astazi praznuim biruinta ortodoxiei asupra tuturor ratacirilor de la dreapta credinta. De aceea, din duminica de 11 martie 843, cand s-a hotarat cinstirea sfintelor icoane si a sfintelor moaste, o data pentru totdeauna, credinciosii, impreuna cu preotii lor, dupa savarsirea sfintei Liturghii, faceau procesiune cu icoanele. Astazi se continua traditia aceasta si in alte biserici surori. Se fac pelerinaje cu sfintele icoane purtate in maini si se canta tropare si imne inchinate sfintilor, Maicii Domnului si Mantuitorului Hristos. La noi, aceasta traditie a fost intrerupta in perioada regimului comunist, dar acum, cand au reinviat acele vremuri iconoclaste si cand traim intr-un context special, in care unii vor sa elimine icoanele din spatiile publice, avem mare nevoie de comuniune si unitate pentru afirmarea si cinstirea icoanelor, care sunt izvor de sfintenie, de har si de intelepciune".

Sarbatoarea a continuat, mai tarziu, prin savarsirea Pavecernitei la Manastirea Darvari. Manifestarile dedicate Duminicii Ortodoxiei vor continua astazi prin savarsirea Sfintei Liturghii la Biserica Precupetii Noi si Pavecernita, la Biserica "Sfantul Silvestru".

Ciprian BARA

.

16 Martie 2008

Vizualizari: 656

Voteaza:

Icoane din 12 biserici bucurestene au fost purtate in procesiune 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE