In cautarea de solutii comunitare pentru protectia femeii insarcinate si a copilului

 

Campania "Salvati copiii nenascuti", demarata la 20 mai a.c., de catre World Vision, impreuna cu Protopopiatul Iasi 1, Centrul InfoAdolescent din cadrul Fundatiei "Solidaritate si Speranta", Biserica "Nasterea Domnului" a Spitalului Clinic "Cuza Voda", Asociatia de caritate "Primul Pas" si Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania - filiala Iasi, a continuat ieri, 31 mai, prin organizarea, in Sala Galbena a Prefecturii Iasi, a mesei rotunde cu tema "Ziua copilului nenascut: realitati si perspective".

Pornind de la importanta pe care familia si copiii - nascuti si nenascuti - o au pentru societatea romaneasca, de la necesitatea incurajarii natalitatii prin politici sociale si prin programe ale societatii civile, importantul eveniment, initiat in cinstea Zilei Internationale a Copilului, al cincilea de acest gen din ultimele 10 zile, a reunit, in cadrul dezbaterilor, reprezentanti ai Parlamentului, institutiilor publice locale si ai organizatiilor non-guvernamentale din domeniile protectiei mamei si copilului, sanatatii, invatamantului, sectorului economic, drepturilor omului, preoti, asistenti sociali si maternali, ziaristi etc.


Initiativa organizatorilor este cu atat mai laudabila cu cat Romania, in general, si judetul Iasi, in special, se afla intr-o pozitie deloc favorabila in ceea ce priveste rata mare a avorturilor.

Statisticile prezentate in cadrul dezbaterilor arata ca, in ultimii 17 ani, s-a constatat o scadere continua a natalitatii, tara noastra ocupand - la capitolul avorturi - primul loc in Europa, iar judetul Iasi primul loc in Romania, cu o rata de 75% de intreruperi de sarcina din totalul sarcinilor. Exista femei care fac, de-alungul vietii, si 40 de avorturi. Cea mai mare parte dintre cele care fac avorturi la cerere pierzandu-si fertilitatea chiar de la prima interventie.


Ingrijorator este si faptul ca, de la an la an, este din ce in ce mai mica varsta celor care solicita intreruperi de sarcina, ajungand pana la 12-13 ani.

Avortul nu poate fi o solutie

Cum era de asteptat, pe parcursul dezbaterilor, s-a luat in discutie cauza invocata in multe situatii de avorturi: lipsa posibilitatilor materiale pentru cresterea unui copil. Totusi, participantii au ajuns la concluzia unanima ca avortul nu poate fi o solutie. Si aceasta datorita consecintelor ce ar putea fi clasificate in trei categorii: fizice (hemoragii, infectii acute si cronice, perforarea uterului si a altor organe, sterilitate, avort spontan, sarcina extrauterina, cancer de san etc), emotionale (sentimente de vinovatie, depresie, anxietate, plans frecvent, tulburari ale somnului, respect si stima de sine scazute, probleme relationale, teama de o viitoare sarcina etc) si spirituale (ruperea relatiei cu duhovnicul si cu Biserica, izolarea familiei de comunitatea crestina, neparticiparea la Sf. Liturghie, nespovedirea si neimpartasirea etc.)
Iata doar cateva dintre efectele secundare ale optiunii pentru intreruperea sarcinii, pentru avortul ce lasa o rana adanca in sufletul femeii.

1.400.000 de avorturi in 17 ani

Evident, toata lumea se intreaba ce e de facut intr-o asemenea sitatie care a dus la micsorarea populatiei Romaniei cu 1.400.000 de locuitori din 1990 incoace?


Raspunsurile sunt multiple. De la organizarea unor asemenea dezbateri cu toti factorii implicati in protectia copilului, educatia in scoala, implicarea Bisericii si a scolii, pana la informarea si sensibilizarea femeii si constientizarea barbatului despre dramaticile schimbari ce le pot aduce in viata lor intreruperile de sarcina.


In Romania nu se organizeaza inca suficiente dezbateri pe aceasta tema. Tinerii, dar si parintii adolescentelor si adolescentilor, nu sunt informati despre dreptul de intrerupere a sarcinii sau despre dreptul de a alege, nu se fac cunoscute procedurile din tarile occidentale destul de riguroase in domeniu. De aceea, se cuvine a fi consemnata, la loc de cinste, intalnirea de ieri de la Iasi, care vine in completarea celor anterioare: conferinta din 21 mai de la Universitatea "Al. I. Cuza" cu tema "Abecedar de supravietuire crestina", la care au luat parte 250 de studenti interesati de viata de familie; intalnirea din 22 mai dintre scriitorul Danion Vasile si cei peste 200 de elevi de la Grupul Scolar "I. C. Stefanescu" pe teme ale vietii adolescentine; dialogul despre avort din aceeasi zi, de la Grupul Scolar "Nicolina", dintre reprezentantii Asociatiei "Primul Pas" si elevi; activitatile de educatie premaritala desfasurate de Centrul InfoAdolescent, in cadrul Grupului Scolar "Ion Holban", intre 21-25 mai. Acestora li se vor adauga alte cateva manifestari, organizate in premiera, la Iasi, pana pe 10 iunie.

 

 

.

31 Mai 2007

Vizualizari: 1600

Voteaza:

In cautarea de solutii comunitare pentru protectia femeii insarcinate si a copilului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE