Infratire intre bisericile Sfintei Parascheva


Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat ieri, 14 septembrie, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitana din Iasi . In cuvantul de invatatura, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat semnificatiile praznicului Inaltarii Sfintei Cruci, dar si intelesurile duhovnicesti care se desprind din pericopa evanghelica a zilei . Din soborul de preoti care a slujit ieri la Catedrala mitropolitana a facut parte si parintele Petru Puscas, care este paroh la Biserica "Sf. Parascheva" din orasul Ghiula, Ungaria .

La finalul Sfintei Liturghii oficiate ieri, 14 septembrie, la Catedrala mitropolitana din Iasi, IPS Mitropolit Daniel l-a prezentat credinciosilor pe pr.

Petru Puscas, paroh la biserica ortodoxa romana "Sfanta Parascheva" din Ghiula - Ungaria. Parintele Puscas a facut parte din soborul de preoti care a slujit ieri la Catedrala mitropolitana din Iasi.

De asemenea, Inalt Prea Sfintia Sa s-a referit la intentia de infratire a Catedralei mitropolitane din Iasi cu Biserica "Sfanta Parascheva" din Ghiula: "Avem bucuria sa anuntam ca in soborul de la Sfanta Catedrala, de aici de la Iasi, a fost prezent parintele Petru Puscas, care este paroh la Biserica "Sf. Parascheva" din orasul Ghiula, din Ungaria. In acest oras se afla si sediul Episcopiei Ortodoxe Romane pentru credinciosii ortodocsi romani din Ungaria. Parintele este roman si vine din partile Aradului, a facut scoala la Bucuresti, acum face doctorat la Sibiu, insa are o deosebita grija pentru credinciosii din aceasta parohie care este ocrotita, ca si Catedrala noastra, de Sfanta Cuvioasa Parascheva. Noi am oferit mai demult acestei parohii un vesmant care a stat pe moastele Cuvioasei Parascheva de la Iasi, ca un semn de pretuire si de comuniune frateasca in rugaciune. Desigur, aceasta parohie din Ungaria are nevoie in continuare de un sprijin mai mare pentru restaurarea bisericii, deoarece este monument istoric, si pentru incurajarea credinciosilor care se afla acolo. Noi vom ajuta aceasta parohie dupa posibilitatile noastre si impreuna cu Secretariatul de Stat pentru Culte, speram sa aducem bucurie credinciosilor din aceasta parohie ortodoxa romana din Ungaria. Dupa ce se innoieste Biserica "Sf. Parascheva" din orasul Ghiula vom merge acolo in pelerinaj. Vom face o infratire intre Catedrala noastra si biserica parintelui Petru, pentru ca este nevoie sa ne intarim in credinta si mai ales sa intarim comuniunea noastra frateasca".

60 de ani de la reactivarea Episcopiei Romane din Ungaria

In cuvantul sau, pr. Petru Puscas a vorbit despre Biserica "Sfanta Parascheva" din Ghiula, despre viata romanilor ortodocsi din Ungaria si a multumit IPS Mitropolit Daniel pentru sprijinul pe care l-a acordat parohiei ungare. "Anul acesta, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, arhipastorita de Prea Sfintitul Sofronie, a implinit 60 de ani de cand a fost reactivata. Apartinem canonic de Patriarhia Romana, apartinem poporului roman, iar Biserica "Sfanta Parascheva" este mangaietoarea si ajutatoarea noastra, a tuturor. Ne desfasuram activitatea in conditii grele, dar dorim sa facem treaba buna acolo, pentru ca misiunea noastra de preoti cere jertfelnicie, dar toata jertfa este spre Inviere. Credinta noastra este ca Dumnezeu va rasplati fiecaruia dupa jerfa pe care o aduce in ogorul sau. Multumesc IPS Mitropolit Daniel pentru dragostea cu care ne-a primit si ne-a sfatuit ori de cate ori am venit aici. Am plecat intotdeauna mai indreptati la casa noastra si cu mai multa putere. Ne-am inchinat la moastele Cuvioasei Parascheva si am primit putere sa facem tot lucrul bun si bineplacut cu Dumnezeu".

Narcisa BALABAN

.

14 Septembrie 2006

Vizualizari: 2024

Voteaza:

Infratire intre bisericile Sfintei Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE