Ieri, 22 august, s-a incheiat prima serie a conferintelor pastoral-misionare din Arhiepiscopia Iasilor la care au participat preotii de la 6 din cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iasilor: Iasi 1, Iasi 2, Harlau, Darabani, Targu Neamt si Roznov. Dupa ce, in prima zi, invitatul special al conferintelor a fost Prea Sfintitul Marc Nemteanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, ieri a fost prezent ca invitat special domnul Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, care a prezentat pe scurt cateva dintre programele Ministerului Agriculturii in contextul integrarii europene, subliniind importanta colaborarii preotilor cu autoritatile locale. Conferintele pastoral-misionare care se desfasoara in aceste zile in Sala "Sanctus Stephanus Magnus" a Centrului de Conferinte "Providenta" din Iasi au ca tema de dezbatere "Biserica Ortodoxa Romana si Uniunea Europeana. Exigente, probleme si perspective". Conferintele sunt prezidate de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
Seria de evenimente a inceput ieri dimineata, de la ora 7.00, cu oficierea Sfintei Liturghii in Sala "Sanctus Stephanus Magnus". Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, inconjurat de preotii protopopi ai celor sase protopopiate si de preoti consilieri de la Centrul Eparhial Iasi si de la Facultatea de Teologie Ortodoxa. "Imaginea noastra reala o cunoaste Dumnezeu, cunoscatorul inimilor, al gandurilor si al cugetelor noastre. De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos facea uneori observatii celor prezenti care aveau pareri nepotrivite, de judecata, de ostilitate. Cugetarea in inima era gandul insotit de o puternica simtire, fie pozitiva, fie negativa. Biserica se preocupa in mod deosebit de interioritate prin rugaciunea inimii si prin rugaciunea mintii: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!. Vrea sa umple interioritatea omului cu prezenta luminata a lui Dumnezeu, a precizat IPS Mitropolit Daniel in cadrul cuvantului de invatatura rostit la finalul Sfintei Liturghii.
Pregatirea satului romanesc pentru intrarea in UE
Incepand cu ora 10.30 a debutat cea de a doua parte a conferintelor preotesti care au inceput luni, 21 august. Invitatul special in cea de a doua zi a lucrarilor Conferintei pastoral-misionare a preotilor din Arhiepiscopia Iasilor a fost dl. Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Au fost prezenti, de asemenea, si dl. Florin Ungureanu, subprefectul judetului Iasi, dl Lucian Flaiser, presedintele Consiliului judetean Iasi, dl. Gheorghe Nichita, primarul orasului Iasi, dl. Eugen Ticau, directorul Centrului regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - la prezidiu -, dl. Flavius Ionita, seful Oficiului Judetean de Renta Viagera din Iasi, dl. Ionel Pintilie, directorul Directiei Silvice Iasi, dl. Constantin Arustei, directorul Directiei Agricole Iasi, si dl. Paul Kmen, directorul Sucursalei Iasi a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.
In cadrul conferintei, ministrul Gheorghe Flutur a prezentat un discurs prin care a subliniat importanta contributiei preotilor care slujesc la sat in ceea ce priveste dezvoltarea rurala in contextul integrarii europene. "Trebuie sa recunoastem un lucru: avem foarte mult de lucrat, de explicat si de destelenit in mediul rural, insa acest lucru nu-l putem face decat cu ajutorul Bisericii. Trebuie sa pornim de la realitatea mediului rural. Noi trebuie sa intram in Uniunea Europeana cu demnitatea noastra, cu verticalitatea noastra si sa avem cat mai multe cunostinte despre ce inseamna Uniunea Europeana".
In alocutiunea rostita ieri la "Providenta", ministrul Gheorghe Flutur a prezentat o serie de programe care vizeaza dezvoltarea de la sat pentru a caror informare este necesara implicarea negresita a preotilor. Domnia sa a oferit si un exemplu de colaborare a autoritatilor Statului cu reprezentantii Bisericii in ceea ce priveste solutionarea unor probleme de mare importanta pentru ecosistem: "Ii povesteam IPS Mitropolit Daniel o experienta de viata pe care am avut-o ca tanar inginer silvic in Bucovina. In luna martie a anului 1998, in Saptamana Mare - e un lucru pe care vi-l pot confirma preotii din Bucovina - am facut apel la Biserica, la preotii din localitatea unde s-a defrisat o padure sa le dea canoane celor care vin sa se spovedeasca in Saptamana Mare sa planteze cate un hectar de padure. Am pus atunci la dispozitie gratuit puietii si masinile pentru a-i duce in santier. Vreau sa va spun ca nu faceam fata in fiecare zi cu masini si puieti pentru cata lume venea, care a primit canon de la preotul din sat sa-si planteze padurea. Puteam sa folosim orice institutie a Statului, orice amenzi, dar nu se reusea. Eu cred ca aceasta legatura intre Biserica si comunitatea locala, prin acest exemplu, nu are nevoie de nici un comentariu".
Ministrul Gheorghe Flutur a ramas in continuare pentru a raspunde intrebarilor adresate de preoti, intrebari rezultate din experientele proprii sau ale enoriasilor.
Solutii de intarire a credintei ortodoxe dupa aderare
In cea de a doua parte a intalnirii de ieri, 22 august, diac. Mihai Pavel, director pentru dezvoltare si angajare crestina in cadrul Organizatiei World Vision, a prezentat preotilor din cele sase protopopiate ale Arhiepiscopiei Iasilor prezenti in prima serie a conferintelor preotesti ghidul catehetic Hristos impartasit copiilor. Acesta este o alternativa la manualele de predare a religiei in scoli si isi propune sa-i ajute pe copii sa inteleaga mai usor invataturile religioase.
In continuare, au fost prezentate de catre grupele de preoti care au lucrat luni dupa-amiaza raspunsuri si solutii la intrebarile: "Cum pastram si promovam credinta ortodoxa in tara si in strainatate?"; "Cum amelioram starea economica si sociala a credinciosilor din tara si din strainatate?" si "Cum folosim cultura crestina ca potential misionar?".
Pentru a formula posibile solutii la aceste probleme, preotii au lucrat pe trei grupe a cate doua protopopiate, respectiv protopopiatele Iasi 1 si Iasi 2, protopopiatele Darabani si Harlau si protopopiatele Roznov si Targu Neamt.
Raspunsurile din partea primei grupe au fost prezentate de pr. Mihail Grigoras, din partea celei de a doua de catre pr. Adrian Zaharia si din partea grupei a treia a vorbit pr. Gheorghe Mariuta.
Biserica si Statul conlucreaza pentru a gasi solutii comune la problemele economice si sociale ale populatiei
Va prezentam in continuare cateva raspunsuri extrase din discursurile celor trei raportori. In cazul primei intrebari, mentionam: organizarea de cateheze pentru toate categoriile de varsta pe diferite teme, pornind de la explicarea Sfintei Liturghii si a celorlalte slujbe ale cultului nostru, construirea de biserici si troite in fiecare sat, organizarea de conferinte, intalniri pe grupe de varsta, expozitii, concursuri pe teme religioase, excursii si pelerinaje la manastiri din Romania si din Grecia, spre exemplu, pastrarea legaturii cu familiile plecate in strainatate, scoaterea in evidenta si mediatizarea tezaurului spritual si sacru al Ortodoxiei - sfinti romani, sfinti ale caror moaste se afla in Romania, manastiri si schituri romanesti -, vizite misionare la credinciosii care lucreaza in strainatate, oferirea de material catehetic, carti de rugaciune si icoane imigrantilor, informarea credinciosilor romani din UE privind canonizarile, evenimentele religioase din viata Bisericii Ortodoxe Romane, organizarea de serbari traditionale, cum ar fi ziua eroilor, ziua nationala a Romaniei etc., difuzarea unor materiale video si audio, continand filme sau reportaje si informatii despre obiectivele turistice religioase din tara si din spatiul Uniunii Europene etc.
Cu privire la ameliorarea starii economice si sociale a credinciosilor din tara si din strainatate, avem in vedere urmatoarele posibile solutii: cunoasterea foarte bine a Constitutiei europene pentru a gasi posibilitatile si programele care pot ajuta, ajutorarea credinciosilor de a-si prezenta produsele proprii printr-o pagina pe internet a parohiei care sa cuprinda si oferte de produse autohtone, informarea corecta a cetatenilor cu privire la modul in care trebuie atrase fondurile SAPARD sau FARE si cum trebuie folosite corespunzator, relatia stransa dintre Biserica si Stat pentru a gasi solutii comune in rezolvarea tuturor problemelor economice si sociale ale populatiei tarii noastre, atragerea personalului medical (medici de familie, stomatologi, medici veterinari), in parohiile rurale, in special, implicarea mai intensa in proiectele Primariei privind aductiuni de apa, extinderea retelei electrice, canalizari, aductiuni de gaz, promovarea produselor traditionale intregistrate ca marca in UE etc.
Potentialul misionar al culturii crestine
Pentru a treia intrebare, respectiv "Cum folosim cultura crestina ca potential misionar?", s-au propus ca posibile solutii: organizarea de serbari traditionale si serate in tara si in diaspora - zile omagiale ale personalitatilor culturale -, prezentarea unor lucrari de literatura religioasa semnate de autori romani importanti, organizarea de hore traditionale si promovarea folclorului autentic romanesc, indemnul adresat romanilor care locuiesc in strainatate de a pastra si de a transmite copiilor vorbirea limbii romane, prezentarea bisericilor printr-un program turistic adecvat, mediatizarea mai intensa prin intermediul internetului etc. Bineinteles ca pentru aplicarea echilibrata a acestora se au in vedere si posibilitatile de finantare, proprie sau externa.
Conferintele pastoral-misionare din Arhiepiscopia Iasilor continua in zilele de 23 si 24 august a.c. cu cea de a doua serie de preoti, care provin din protopopiatele Piatra Neamt, Ceahlau, Botosani, Dorohoi, Pascani si Saveni.
Narcisa BALABAN
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.