La Petersburg se desfasoara Festivalul muzical Steaua Betleemului

 

La Petersburg se desfasoara Festivalul muzical "Steaua Betleemului"

 

Incepand de pe 9 ianuarie si pana pe 18 ianuarie 2008, la Petersburg se desfasoara cel de-al treilea Festival muzical de Craciun "Steaua Betleemului". Organizatorii acestui festival sunt Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg "N. A. Rimski-Korsakov" si Muzeul muzicii din Palatul Seremetiev. In cadrul festivalului este prezentata o gama larga de melodii, din Evul Mediu si pana in zilele noastre.

Se va face, de asemenea, si o "calatorie" imaginara muzicala in tari crestine precum Rusia, Serbia, Grecia, Georgia sau Italia. Locul central al festivalului il vor ocupa insa cateva cantari liturgice rusesti vechi, descoperite de curand in cateva manuscrise ce dateaza din secolele XVI-XVIII. De asemenea, in cadrul festivalului sunt audiate colinde, sunt prezentate dansuri traditionale de Craciun si obiceiuri legate de sarbatoarea Nasterii Domnului.


In unele seri, ariile propuse sunt interpretate in biserici. Astfel, ieri, 13 ianuarie, in biserica muzeului Ermitaj au fost interpretate arii liturgice ale unor mari compozitori rusi din secolele XVIII-XX. Astazi, in biserica inchinata icoanei Maicii Domnului "Bucuria tuturor celor necajiti" vor fi interpretate cantarile liturgice datate din sec. XVI-XVIII, despre care am amintit mai sus. Maine, 15 ianuarie, in cadrul serii intitulate "Iubirea sfanta", la Lavra "Sf. Alexandru Nevski" vor fi interpretate cantari liturgice rusesti de catre corul barbatesc al manastirii Optina.


Festivalul va avea si o parte teoretica, in cadrul careia va avea loc o expozitie a manuscriselor muzicale din sec. XVI-XVIII si o "masa rotunda" pe tema interpretarii cantarilor liturgice medievale.

 

Eugeniu ROGOTI

.

13 Ianuarie 2008

Vizualizari: 908

Voteaza:

La Petersburg se desfasoara Festivalul muzical Steaua Betleemului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE