Joi, se va face receptia lucrarilor de renovare-consolidare efectuate de catre Oficiul National al Monumentelor Istorice la biserica Manastirii Voronet, respectiv biserica din satul Baia, judetul Suceava
Acestea au fost restaurate prin Programul National de Restaurare
In prezenta reprezentantilor Oficiului National al Monumentelor Istorice (ONMI), a antreprenorilor si a altor oficialitati, joi, 26 octombrie 2006, la ora 11.30, va avea loc receptia la terminarea lucrarilor de renovare a bisericii Manastirii Voronet, din judetul Suceava, conform unui comunicat tramsmis de ONMI. In aceeasi zi, de la ora 14.00, se va desfasura receptia finala a lucrarilor efectuate la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Baia, din acelasi judet.
Pentru lucrarile de restaurare efectuate la biserica Manastirii Voronet, Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a alocat prin ONMI, intre anii 2004 si 2005, 262.
Printre cele mai vechi biserici ale Moldovei
Biserica Manastirii Voronet este una dintre primele ctitorii ale Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Ridicata pe locul bisericii din lemn a schitului deja existent, Biserica "Sf. Gheorghe" era asemanatoare ca plan bisericilor Patrauti, Milisauti si "Sf. Ilie". Intre anii 1960 si 1964 au avut loc ample lucrari de restaurare, atunci fiind consolidate biserica si turnul clopotnita, redresata intreaga incinta, precum si consolidarea ruinelor vechilor chilii si demolarea casei parohiale ridicate in anul 1905. In scopul protejarii picturilor exterioare, in urma unui concurs de idei si a unor observatii privind influenta factorilor de mediu, intre anii 1974 si 1977, pe traseul vechiului zid de incinta s-a ridicat unul nou, avand ca scop protejarea bisericii de vanturile dominante din nord. Dupa anul 1980 s-au inceput lucrari de restaurare a picturii murale, in prezent fiind finalizate interventiile de exterior. Incepand cu 2004 au fost executate lucrari de sistematizare verticala - amenajare alei si trotuare, lucrari de amenajari exterioare, pavaje cu dale din piatra, rigole si borduri.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Baia a fost construita in anul 1532 de Petru Rares.
Este pictata atat in interior, cat si in exterior. Concentrand toate elementele functionale sub acelasi acoperis - pridvor, clopotnita, sanctuar propriu-zis - biserica a adoptat solutii tipice arhitecturii moldovenesti. Etajul pridvorului deschis prin patru arcade in arc frant, la care se adauga vesmantul somptuos al picturii exterioare, constituind un exemplar de factura clasica tarzie.
Intre 1993 si 2005 s-au efectuat atat lucrari de conservare-restaurare pictura, cat si lucrari de cercetare arheologica, consolidare.
Narcisa BALABAN
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.