Manastirile Tiganesti si Ghighiu au noi starete
Din cauza varstei inaintate si a starii de sanatate precare, fostele starete au solicitat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel sa le aprobe retragerea din functia de stareta. Tinand cont de propunerile inaintate de soboarele celor doua manastiri si de hotararile Permanentei Consiliului Eparhial din data de 6 mai 2008, Parintele Patriarh a aprobat cererile de retragere si a numit in posturile ramase vacante pe monahia Eufimia Popa in functia de stareta a Manastirii Tiganesti, iar pe monahia Eupraxia Neacsu in functia de stareta a Manastirii Ghighiu.
Astfel, duminica a avut loc ceremonia de instalare a celor doua noi starete. Mai intai, de dimineata, dupa Sfanta Liturghie, a fost rasplatita vrednicia si jertfa depusa in cei 37 de ani de staretie la Manastirea Tiganesti de catre monahia stavrofora Heruvima Timar, prin acordarea Distinctiei de vrednicie, dupa care a fost instalata ca noua stareta monahia Eufimia Popa. A fost citita Decizia patriarhala cu atributiile pe care le va indeplini in aceasta functie de raspundere stareta, i s-a incredintat bastonul, ca semn al puterii de a conduce, apoi a fost asezata in scaunul de onoare rezervat staretei, situat alaturi de jiltul arhieresc din absida dreapta.
In dupa-amiaza zilei de 12 mai, la Manastirea Ghighiu s-a savarsit slujba Vecerniei, la sfarsitul careia a fost acordata Distinctia de vrednicie maicii stavrofore Pelaghia Tudor, pentru realizarile celor 54 de ani in care a condus Manastirea Ghighiu, apoi a fost instalata noua stareta, monahia Eupraxia Neacsu, dupa aceeasi randuiala.
Cele doua obsti prezente la ceremonia de investire au avut prilejul sa participe la un eveniment special si foarte rar in istoria unei manastiri. Au luat act de responsabilitatile si atributiile pe care le primeste o stareta la asezarea in functie, si au aprobat prin cantarea "Vrednica este!" pe noua aleasa.
Mai multe atributii
Potrivit Deciziei patriarhale emise cu acest prilej, noile starete vor avea mai multe atributii, printre care vegherea la respectarea prevederilor statutare si regulamentare bisericesti privind organizarea si functionarea vietii monahale, in conformitate cu randuielile si traditia Bisericii noastre. Vor supraveghea si controla, sub directa indrumare a chiriarhului, intreaga activitate gospodareasca si culturala a manastirii, precum si viata spirituala potrivit, Sfintelor Canoane, pravilelor monahale, hotararilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si indrumarilor noastre. De asemenea, se vor ingriji ca toate bunurile sa fie inscrise in registrul de inventar al manastirilor, dar se vor stradui sa recupereze bunurile mobile, imobile si de patrimoniu ce au apartinut acestor manastiri si se vor stradui ca manastirile pe care le vor conduce sa intre in proprietatea terenului prevazut in Legea fondului funciar pentru manastire.
Maicile vor pastra in conditii corespunzatoare fondul patrimonial aflat in colectia manastirii, precum si in depozitul de obiecte bisericesti si de cult, fara a permite instrainarea lor si, de asemenea, vor veghea ca ospitalitatea si opera de caritate a manastirii sa se desfasoare potrivit Sfintei Evanghelii si Sfintei Traditii a Bisericii noastre. (arhim. Teofil ANASTASOAIE, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.