Marturisind tezaurul comun al credintei crestine - Cuvantul de salut al IPS Daniel


Marturisind tezaurul comun al credintei crestine

Cuvantul de salut al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, adresat participantilor la cea de a III-a Adunare Ecumenica Europeana, Sibiu, 5 septembrie 2007


Cu deosebita bucurie, dorim sa Va adresam - in numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, al preotilor, monahilor si monahiilor, precum si al credinciosilor Bisericii noastre - un calduros cuvant de bun venit aici, la Sibiu, straveche cetate de cultura si spiritualitate crestina.
Pentru aproape o saptamana, Sibiul, "Capitala culturala a Europei" anului 2007, devine, in acelasi timp, o adevarata "Capitala spirituala", unde se vor reuni personalitati marcante ale vietii crestine actuale, alti reprezentanti de seama din intreaga Europa, delegati ai principalelor Biserici crestine europene, intre care si numerosi tineri, care sunt o chezasie a viitorului Crestinismului pe "batranul continent", nu doar prin varsta lor, cat mai cu seama prin implicarea lor activa in lucrarea Bisericilor carora le apartin.


Tema generala ce va fi discutata in decursul zilelor ce vor urma: "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru reinnoire si unitate in Europa" constituie nu doar un mesaj propriu cultului divin ortodox. El este, in acelasi timp, un imperativ foarte actual in contextul efortului comun pe care crestinii Europei il depun atat la nivel global, pe calea refacerii unitatii Bisericii, cat si in context european, ca expresie a sperantei de reinnoire a constiintei si responsabilitatii crestinilor in cadrul societatii contemporane.


Biserica Ortodoxa Romana, Biserica majoritara in Romania, a participat, inca din primii ani de existenta a Conferintei Bisericilor Europene (KEK), la dialogul ecumenic cu celelalte Biserici crestine de pe continent, dialog ce a fost intregit si a crescut prin colaborarea cu Consiliul Conferintelor Episcopale Catolice din Europa (CCEE). Romanii au avut bucuria sa-l asculte pe Episcopul Romei rostind, la Bucuresti, in mai 1999, Crezul in limba romana, pentru ca trei ani mai tarziu, in Bazilica "Sf. Petru", Patriarhul Romaniei, adormitul intru fericire Parintele nostru Teoctist, sa rosteasca Simbolul de credinta niceo-constantinopolitan (381), impreuna cu prietenul sau Papa Ioan Paul al II-lea, pentru a marturisi tezaurul comun al credintei crestine.


In aceste momente, rememoram cu multa bucurie si o alta intalnire ecumenica europeana, desfasurata in octombrie 1984, la Riva del Garda, Italia, cand ortodocsi, catolici si protestanti dintr-o Europa inca divizata de zidul Berlinului au recitat impreuna, in Domul din Trento, acelasi Crez niceo-constantinopolitan, ca o marturie vie a unei radacini comune a credintei crestine. Iata-ne acum, la mai bine de doua decenii de la acel eveniment, regasindu-ne, dupa Basel (1989) si Graz (1997), la Sibiu, acest frumos oras al Transilvaniei, o adevarata "Europa in miniatura", un teritoriu romanesc al convietuirii pasnice a romanilor, sasilor si maghiarilor, reprezentand principalele Biserici crestine ale unei Europe fara ziduri despartitoare si cu dorinta de reunificare, nu doar politic sau economic, ci si spiritual. Iata, un arc peste timp ce vorbeste despre indatorirea noastra ca Biserici cladite pe cuvantul viu al Evangheliei lui Hristos, Cel ce este Lumina lumii care lumineaza tuturor, pentru a promova reinnoirea vietii si unitatea in Europa.


Aceasta Lumina a lui Hristos ne-a calauzit pasii si ne-a intarit speranta, mai ales in anii de dictatura comunista atee, astfel incat crestinii din Romania au ramas fideli credintei pe care au mostenit-o de la inaintasii lor, facand din poporul roman unul dintre cele mai religioase popoare din Europa.


Avand convingerea ca, prin extinderea Uniunii Europene, dialogul ecumenic va fi si mai mult promovat, ne exprimam, inca o data, bucuria de a va primi in Romania, tara care, desi abia din acest an (2007), a devenit stat membru al acestei Uniuni, nu a incetat niciodata sa se manifeste in spirit cu adevarat european. In acelasi timp, ca cetateni ai Europei, avem indatorirea de a fi impreuna lucratori, alaturi de crestinii din intreaga lume, pentru a manifesta o responsabilitate comuna in marturisirea lui Hristos, realizata prin cooperare in promovarea credintei crestine si a valorilor Crestinismului si prin solidaritate in rezolvarea problemelor urgente cu care se confrunta societatea de astazi.


Bine ati venit la Sibiu, in aceasta capitala culturala europeana, devenita in aceste zile si o capitala ecumenica in bucuria iubirii lui Hristos!

 

+IPS Daniel

 

 

.

05 Septembrie 2007

Vizualizari: 820

Voteaza:

Marturisind tezaurul comun al credintei crestine - Cuvantul de salut al IPS Daniel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE