Mesajul P.F. Teoctist la implinirea a 80 de ani de patriarhat al Bisericii Ortodoxe Romane


Ieri, 1 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana a marcat 80 de ani de la intronizarea primului patriarh - Miron Cristea. Cu acest prilej, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj care a evocat figura primului patriarh roman, dar si eforturile depuse pentru recunoasterea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane de catre Patriarhia Ecumenica.

„Ziua de 1 noiembrie se inscrie in istoria Bisericii noastre ca o zi sfanta pentru ca in aceasta zi, in 1925, se petrecea instalarea solemna a primului nostru Patriarh Miron Cristea. Pana atunci aveam numai mitropolit primat. Datorita eforturilor facute de Biserica noastra, dar si de intreaga societate, s-a alcatuit o documentatie foarte impresionanta a operelor si realizarilor din manastiri, de la parohii, de la scolile de invatamant teologic, ce a fost inaintata Patriarhiei Ecumenice.

Sfantul Sinod al acestei Patriarhii a apreciat vrednicia credinciosilor si a Bisericii Ortodoxe Romane si a acordat rangul de Patriarhie Bisericii noastre si recunoasterea ca patriarh a adormitului in Domnul si neuitatului nostru parinte, vrednicul inaintas la Patriarhie dr. Miron Cristea. Acest tanar barbat al Bisericii noastre era foarte cunoscut pentru ca a fost printre cei care au realizat Unirea cea mare la Alba Iulia in anul 1918 si a facut parte din delegatia care a venit la Bucuresti prezentand Regelui actul de unitate a Transilvaniei cu tara mama. Iata ca a fost scris ca in fruntea Bisericii noastre sa avem un asemenea barbat, pe masura Bisericii Ortodoxe Universale, caci era cunoscut in toata lumea.“

In vuietul de bucurie a multimii credinciosilor, parintele Miron pasea in tronul de patriarh

„Cu 80 de ani in urma, pe Dealul Mitropoliei era un cortegiu frumos la care participau, alaturi de ierarhii veniti din strainatate, clerul si credinciosii nostri si guvernul tarii de atunci, ocolind Biserica Patriarhiei. In procesiunea traditionala de la Palatul Regal pana aici, in vuietul de bucurie a multimii credinciosilor, parintele Miron pasea in tronul de patriarh al Bisericii. A ramas cunoscut in istoria noastra, avand foarte multe realizari, dar una dintre cele mai mari este unirea din punct de vedere bisericesc a provinciei Transilvaniei cu tara mama. Aceasta provincie a trecut prin atatea suferinte, avand atatia martiri, calugari si cuviosi care au fost trasi pe roata, ca Horia, Closca si Crisan, si care au pastrat in sufletul lor candela iubirii de tara. De aceea, ziua aceasta ne aminteste de o mare bogatie de fapte din Biserica noastra. In acelasi timp ne aminteste, iubitii mei frati si surori in Domnul, de datoria noastra, a celor care suntem in Sfanta Biserica acum, dar mai ales de datoria celui care va vorbeste, gazduit fiind de acelasi spatiu - Resedinta Patriarhiei noastre. In aceste momente privesc la chipul parintelui nostru Miron Cristea, privesc biblioteca si insignele sale care au ramas ca intr-un muzeu scump pentru noi si pastreaza vie activitatea depusa cu sufletul si cunostintele sale pentru ca noi sa avem astazi o Biserica asa cum o stim cu totii din mila lui Dumnezeu - cu o preotime activa, manastiri cu vietuitori smeriti si harnici, cu mii de tineri in facultatile de teologie din universitatile tarii. Acestea toate au pornit inca de pe timpul pastoririi fericitului intru adormire Patriarh Miron Cristea. In adancul sufletului meu ma inchin in fata Mantuitorului Iisus Hristos ca pilda vietii acestui parinte s-o putem duce si noi, sa lasam Bisericii noastre mostenirea de jertfa, de lucrare si de infaptuiri mari, pentru ca sa meritam si noi din partea urmasilor nostri aceasta pretuire. In aceasta zi inaltam asadar rugaciuni fierbinti catre Bunul Dumnezeu ca sa-l aseze in ceata sfintilor, a celor care au bine placut lui Dumnezeu. De acolo, alaturi de ceilalti trei mari patriarhi ai nostri, sa ne vegheze si sa ne invredniceasca Dumnezeu ca si noi, prin faptele si vredniciile noastre actuale, sa putem sa ii bucuram pe ei cei din Ceruri. Vesnica lor pomenire“.

Mentionam ca in acest an Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste 120 de ani de la recunoasterea Autocefaliei (1885), 80 de ani de la ridicarea la treapta de Patriarhat (1925) si implinirea a 55 de ani de slujire arhiereasca si 90 de ani de viata a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist. (M.
D.)

.

02 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1404

Voteaza:

Mesajul P.F. Teoctist la implinirea a 80 de ani de patriarhat al Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE