Cu prilejul hramului, Manastirea Cetatuia din
La eveniment sunt asteptate personalitati ale Iasului, oficilitati locale si judetene. Dupa cum am aflat de la ieromonahul Arsenie Hanganu, egumenul Manastirii Cetatuia, atat la muzeu, cat si la Sala Gotica, in ultimii trei ani s-au efectuat lucrari de reamenajare. Pentru muzeul manastirii s-au facut noi dotari, iar in cladirea care adaposteste Sala Gotica, unde erau camere de locuit, s-a facut mansarda, amenajandu-se opt camere pentru oaspetii si pelerinii care vor veni sa viziteze manastirea de pe cea mai inalta culme a Iasului.
Lucrarile de renovare si reamenajare au fost finantate de Ministerul Culturii si Cultelor, dar si de catre diferiti sponsori, care vor primi distinctii de vrednicie.
Ambele cladiri care vor fi sfintite au fost construite intre 1638-1672, o data cu intreg ansamblul manastiresc de la Cetatuia, de domnitorul Gheorghe Duca. Cladirea in care functioneaza muzeul manastirii a fost palat domnesc si resedinta de vara a domnului Gheorghe Duca, la subsolul ei fiind si doua tunele de retragere. Sala Gotica a reprezentat locul de intalnire pentru Sfatul Domnesc. In cladirea gotica au locuit, pe rand, Dimitrie Cantemir, care a scris aici o parte din "Descrierea Moldovei", Sfantul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, care a scris o parte din lucrarile lui. O vreme a locuit in aceasta cladire Dositei, patriarhul Ierusalimului, timp in care, la Cetatuia, functiona o tipografie in limba greaca, prima in aceasta zona a Europei. Printre alte lucrari, aici a aparut, in secolul al XVIII-lea, opera completa a Sfantului Simion al Tesalonicului.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.