Braul Maicii Domnului

Braul Maicii Domnului Mareste imaginea.

Pe 31 august, Biserica Ortodoxa praznuieste punerea in racla a cinstitului brau al Maicii Domnului, in Constantinopol. Datorita prezentei acestui sfant vesmant si a ajutorului primit de credinciosi de la el, Constantinopolul a fost numit "orasul Maicii Domnului".

Potrivit Sfintei Traditii, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului. El se va invrednici sa primeasca Cinstitul Brau, ca semn al inaltarii ei cu trupul la cer. Acest Brau a fost facut de Fecioara Maria din par de camila. A fost adus in Ierusalim de imparatul Teodosie cel Mare (379-395). In anul 395, Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, aduce la Constantinopol Braul Maicii Domnului.

In secolul al X lea, imparateasa Zoe, sotia lui Leon al VI-lea Inteleptul (886-912), scapa de prezenta unui duh necurat prin sarutarea acestui sfant vesmant. Drept multumire, imparateasa a brodat Braul Maicii Domnului cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Astfel, sarbatoarea de pe 31 august este dedicata aducerii cinstitului brau in Constantinopol, dar tot in aceasta zi este pomenita si vindecarea miraculoasa a imparatesei Zoe. In secolul al XII-lea, in timpul imparatului Manuil I Comnenul (1143-1180) s-a stabilit oficial sarbatoarea punerii in racla a cinstitului Brau al Maicii Domnului pe 31 august. In trecut, Sfantul Brau se sarbatorea pe 2 iulie, cand facem pomenire de Asezarea Vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne.

Cu privire la prezenta Braului Maicii Domnului in Manastirea Vatoped, se cunosc doua opinii: sunt persoane care sustin ca el a fost daruit manastirii de cneazul sarb Lazar I (1372-1389) si altele care afirma ca a fost daruit de insusi imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

O parte din Braul Maicii Domnului se pastreaza in Manastirea Kato Xenia, din Grecia, iar cealalta parte din Braul ei este prezenta in Manastirea Vatopedu, din Muntele Athos.

Maica Domnului a facut multe minuni prin Braul sau. Aduce vindecare si in prezent celor care sufera de cancer si ofera ajutor femeilor care nu pot avea copii.

Braul Maicii Domnului a fost cinstit in mod deosebit si de romani. Sfantul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, a innoit incinta Manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul „Braul Maicii Domnului“ intre anii 1512 si 1520. Iar racla de argint in care se pastreaza Braul Maicii Domnului la Manastirea Vatoped a fost realizata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Amintim ca in anul 1813, Braul Maicii Domnului a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei. Epidemia a scazut vizibil, prin ajutorul trimis de Maica Domnului.

Racla cu Braul Maicii Domnului de la Manastirea Kato Xenias a fost adusa de mai multe ori in tara noastra. Readucerea Braului a inceput cu anul 2001, cu ocazia praznuirii Cuvioasei Parascheva.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Tropar la sarbatoarea asezarii in racla a Cinstitului Brau al Maicii Domnului

Nascatoare de Dumnezeu pururea Fecioara, Acoperamantul oamenilor, Vesmantul si Braul Preacuratului tau trup, puternic Acoperamant cetatii tale ai daruit prin nasterea ta cea fara samanta, Nestricata ramanand. Ca intru tine si firea se innoieste si vremea. Pentru aceasta, te rugam, pace cetatii tale daruieste si sufletelor noastre mare mila.
 

 

Pe aceeaşi temă

29 August 2019

Vizualizari: 16664

Voteaza:

Braul Maicii Domnului 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-08-30 11:31

    Cinstitul Brau al Maicii Domnului are valoare de simbol sau semn duhovnicesc, al curatiei sufletesti si trupesti. Este Braul cu care se incinge Fecioara; este simbol al luptei si biruintei duhovnicesti asupra pacatelor, al slujirii cu smerenie fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri, este Braul cu care se incing preotii cand slujesc. De asemenea, Braul inseamna adunarea noastra interioara in rugaciunea mintii si a inimii; este simbolul adunarii noastre in rugaciunea sau sinaxa liturgica a Bisericii, precum si al adunarii noastre in savarsirea-impreuna a faptelor bune pentru cei din jurul nostru pe care ii imbratisam cu dragoste si cu fapte bune. Ca si icoana Maicii Domnului, Rugatoare sau Oranta, Acoperamantul Maici Domnului si Braul Maicii Domnului sunt simbol al Bisericii in rugaciune, in stare de pace duhovniceasca, in comuniune de credinta si iubire de Hristos; simbol de pregatire pentru impartasirea cu Hristos in Sfintele Taine, asa cum ne arata momentul in care diaconii se incing cu orarul, pregatindu-se pentru impartasire; si simbol de pregatire pentru a cuceri imparatia cerurilor, Ierusalimul Ceresc si Nou, despre care Cartea Apocalipsei zice ca este ca o Mireasa frumos impodobita, pentru Mirele ei. Intrucat Maica Domnului este icoana Bisericii, Mireasa lui Hristos, Biserica o lauda si ii canta ei necontenit: Bucura-te, Mireasa, Pururea Fecioara! si noi ii spunem Maicii Domnului: Bucura-te, Bucuria noastra, Bucuria tuturor! (Preferictul Patriarh Daniel)

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE