Olivier Clement a fost pomenit la Catedrala patriarhala


Olivier Clement a fost pomenit la Catedrala patriarhala

Teologul si istoricul ortodox Olivier Clement, trecut la Domnul in seara zilei de 15 ianuarie, la varsta de 87 de ani, a fost pomenit ieri la Catedrala patriarhala din Bucuresti, in cadrul Sfintei Liturghii. Olivier Clement va fi inmormantat maine, 20 ianuarie 2009, la Paris. Ceremonia va avea loc in jurul orei 11:30, ora locala, si va fi precedata de slujba Sfintei Liturghii, care se va oficia la Institutul de Teologie "Saint-Serge" din capitala Frantei.

Nascut in anul 1921 intr-un sat din Franta, intr-o familie ale carei origini erau protestante si catolice, Olivier Clement s-a convertit in 1940 la ortodoxie.

Autor al peste 30 de scrieri teologice, Olivier Clement a realizat si o serie de dialoguri avand ca interlocutori personalitati marcante ale teologiei crestine, printre care patriarhul Athenagoras, papa Ioan Paul al II-lea, fratele Roger de la Taize si parintele Dumitru Staniloae.

Mesajul lui catre credinciosii Bisericii este unul care indeamna la gasirea unui loc si a unei voci clare a Ortodoxiei in societatea secularizata, unde pseudo-religiile si ideologiile pot deruta.

Timp de 35 de ani, Olivier Clement a predat Teologia comparata si Morala la Institutul de Teologie "Saint-Serge" din Paris. Personalitate ilustrativa a culturii occidentale din secolul al XXI-lea, Olivier Clement a fost membru al Comisiei mixte de dialog catolic-ortodox si al Conferintelor bilaterale ortodocsi-protestanti.

In cadrul slujbei de pomenire savarsite ieri la Patriarhie de catre PS Ciprian Campineanul, Episcop-Vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a fost pomenit si cunoscutul poet basarabean Grigore Vieru.

.

19 Ianuarie 2009

Vizualizari: 512

Voteaza:

Olivier Clement a fost pomenit la Catedrala patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE