La Patriarhia Romana se desfasoara in perioada 20 - 22 octombrie un seminar international avand ca tematica problemele copiilor care sufera de pierderea auzului combinata cu pierderea vazului (surdocecitate).
Manifestarea, organizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Fundatia Sense International Romania, sub patronajul Patriarhiei, cuprinde o serie de lucrari sustinute de specialisti din tara si strainatate, dar si lucrari pe trei ateliere. Seminariile desfasurate pe parcursul celor trei zile au drept scop evaluarea procesului educational al copiilor care sufera de surdocecitate.
Lucrarile seminarului au debutat ieri cu biecuvantarea Prea Sfintitului Vicentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal care a exprimat in cuvantul sau dorinta Bisericii Ortodoxe Romane (B.O.
R.) de a se implica in procesul de sprijinire si integrare in societate a persoanelor care sufera de deficiente senzoriale multiple.
In
Romania sunt 9.000 de persoane care sufera de surdocecitate dintr-un total de 2.500.000 din intreaga lume. Copilul cu surdocecitate prezinta una dintre cele mai putin intelese combinatii de deficiente. In trecut, multi copii care aveau deficiente de vedere si auz erau catalogati ca fiind profund retardati. Multi parinti nu reuseau sa faca fata acestei situatii. La noi in
tara surdocecitatea este recunoscuta ca deficienta distincta prin Legea nr. 519/2002, iar procesul de identificare a copiilor si adultilor cu multiple deficiente senzoriale este in plina desfasurare. In ultimii cinci ani, in
Romania au fost infiintate clase speciale pentru copiii cu aceste deficiente in cadrul scolilor si gradinitelor speciale. De asemenea, B.O.R. a infiintat 201 asezaminte de protectie sociala in
tara, dintre care 56 sunt destinate copiilor.
Lucrarile seminarului se vor incheia sambata, 22 octombrie, cu o vizita la Gradinita pentru Hipoacuzici din Bucuresti. (M.D.) .
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.