Patriarhul Romaniei, Doctor Honoris Causa al Institutului Sfantul Serghie din Paris

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a primit joi, 9 iulie 2009, titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului de Teologie Ortodoxa „Sfantul Serghie“ din Paris

Vizita Patriarhului Daniel in Franta a inceput pe 9 iulie si se va incheia pe 21 iulieDelegatia oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane a fost formata din ierarhi romani, majoritatea fosti studenti ai Institutului „Sfantul Serghie“, insusi Parintele Patriarh Daniel mentionand de mai multe ori faptul ca acesta a fost unul dintre criteriile de baza pentru alegerea si desemnarea acestora ca membri ai delegatiei. Acestia sunt: IPS Iosif al Mitropoliei Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cel care este si gazda pe perioada vizitei Preafericitului Daniel in Franta; IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei; IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord; PS Siluan al Italiei, PS Timotei al Spaniei si al Portugaliei, PS Ioachim Bacauanul, Arhiere-Vicar al Episcopiei Romanului.

Au fost prezenti, de asemenea, si IPS Natanael al Americii, PS Macarie al Europei de Nord, PS Marc Nemteanul, Episcop-Vicar al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale. Din partea Institutului „Sfantul Serghie“ au participat: IPS Emanuel al Diocezei Patriarhiei Ecumenice in Franta; IPS Gabriel, Arhiepiscopul Bisericii de traditie rusa din Europa Occidentala si rector al Institutului, pr. Nicolas Cernokrak, decanul Institutului, profesor de Noul Testament, si corpul profesoral al acestei institutii.

Cateva dintre implinirile care au stat la baza decernarii titlului

In cuvantul de Laudatio, prof. Jean-François Colosimo, profesor de Patrologie, a facut elogiul marilor personalitati romane (Eugen Ionescu, Constantin Brancusi, Mircea Eliade etc.) care au trecut prin Paris, aratand legatura de „inrudire“ dintre Romania si Franta. De asemenea, Colosimo a amintit de faptul ca parintele Dumitru Staniloae, in 1920, a scos la lumina manuscrisele Sfantului Grigorie Palama din Biblioteca Nationala Franceza care aveau sa revolutioneze teologia contemporana. Preafericitul Daniel a fost pus laolalta cu aceste mari personalitati, fiind numit „un intelectual de seama si un teolog“ prin prisma activitatii sale profesorale timp de 10 ani si a diferitelor aparitii editoriale.

Preafericirea sa este fiul spiritual al parintelui Cleopa si fiul „sistematic“ al parintelui Staniloae, ceea ce face ca in persoana lui sa se uneasca un spiritual si un intelectual desavarsit.

Dupa cum a mai spus prof. Colosimo, prezenta la Paris si la Institutul „Sfantul Serghie“ a Preafericirii Sale, in calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, o Biserica numeroasa, este dovada uniunii dintre toate Bisericile Ortodoxe. Preafericirea sa este fondator de scoli teologice, de biblioteci, de seminarii, dar cel mai important, este fondatorul unui „veritabil ansamblu mass-media“ al Bisericii Ortodoxe Romane, care face ca cuvantul Evangheliei sa intre, prin aceste mijloace, in casele tuturor romanilor, este fondator de cantine si dispensare pentru saraci, de spatii socioculturale pentru studenti etc., ceea ce face ca activitatea sa sa fie cu adevarat vasta si complexa. De aceea, Institutul „Sfantul Serghie“ din Paris are onoarea de a acorda PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, titlul de Doctor Honoris Causa.

Institutul „Sfantul Serghie“ - dovada a ceea ce „putem face cu totii, impreuna“

In cuvantul rostit, Patriarhul Daniel a mentionat ca isi aminteste cu drag de ultima vizita pe care a facut-o la Institut, pe vremea cand era inca student, insotindu-l pe parintele Dumitru Staniloae. De asemenea, Preafericirea Sa a precizat faptul ca Biserica Ortodoxa Romana s-a bucurat de o frumoasa colaborare cu Institutul si acest lucru este dovedit prin numarul mare de ierarhi romani care au studiat aici. De asemenea, a mai spus Patriarhul Romaniei, Institutul „Sfantul Serghie“ este dovada a ceea ce „putem face cu totii, impreuna, si nu doar fiecare pentru Biserica sa“. „Institutul nu este foarte mare in ceea ce priveste spatiul, nici bogat din punct de vedere material, dar este foarte bogat in misiune“ si trebuie sa se lucreze impreuna pentru a gasi rezolvarea problemelor contemporane, a subliniat Patriarhul nostru.

La final, Preafericirea Sa a oferit IPS Arhiepiscop Gabriel un engolpion, decanului, pr. Nicolas Cernokrak, Crucea Patriarhala, iar profesorului Jean-François Colosimo medalia omagiala a Sfantului Vasile cel Mare si mai multe carti.

Ieri, 10 iulie 2009, la Catedrala ortodoxa romana cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail“, Patriarhul Romaniei si delegatia insotitoare s-au intalnit cu membri ai Adunarii Episcopilor Ortodocsi din Franta.

Astazi va avea loc sfintirea bisericii Centrului mitropolitan ortodox roman de la Limours (situat langa Paris), iar maine, 12 iulie 2009, resfintirea altarului Catedralei mitropolitane „Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail“ din Paris si se va savarsi Sfanta Liturghie.

Amintim ca, incepand de joi, 9 iulie, si pana pe 17 iulie 2009, Patriarhul Romaniei, insotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, efectueaza o vizita canonica in Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale cu sediul la Paris si participa la cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene, care va avea loc la Lyon, intre 15-21 iulie 2009.

Gheorghe-Lucian DUCA

 

11 Iulie 2009

Vizualizari: 313

Voteaza:

Patriarhul Romaniei, Doctor Honoris Causa al Institutului Sfantul Serghie din Paris 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE