Pelerinajul arata bunatatea din noi

 

Ieri, 13 octombrie 2006, s-a desfasurat, incepand cu orele 8 ale diminetii, pentru al doilea an consecutiv, pelerinajul "Calea sfintilor". Evenimentul, parte a manifestarilor prilejuite de hramul Cuvioasei Parascheva, a constat intr-o procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase pe strazile Crisan, Sf. Andrei si bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, cu plecare de la Catedrala mitropolitana, dupa care moastele au fost reasezate sub baldachinul de pe esplanada din fata Catedralei.

 

Pe intreg traseul s-a auzit sunet de toaca si cantari duhovnicesti, inchinate Sfintei Parascheva, Sfantului Nectarie si Sfantului Apostol Andrei (ale carui moaste au fost aduse la Iasi in urma cu 10 ani), intonate de membrii corului "Basileus" al Seminarului Teologic "Sfantul Vasile cel Mare". Sfanta Parascheva a fost insotita, pe langa cele cateva mii de credinciosi si cei peste 100 de preoti, si de cinci inalti ierarhi: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Husilor.


Un moment important al procesiunii l-a constituit oprirea in fata Bisericii "Sfantul Nicolae" - Domnesc, unde moastele Sfintei Cuvioase au fost intampinate de IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, si de un sobor de preoti, care insoteau moastele Sfantului Nectarie. Dupa prezentarea onorului militar, IPS Mitropolit Daniel a dat binecuvantarea pentru o scurta slujba, in care s-a citit cate un fragment din acatistele Cuvioasei Parascheva si al Sfantului Nectarie.


La finalul cuvintelor de invatatura rostite de catre IPS Mitropolit Daniel si IPS Mitropolit Efrem, moastele celor doi sfinti si coloana de pelerini - al caror numar se dublase intre timp - au pornit pe bulevardul "Stefan cel Mare si Sfant" spre Catedrala mitropolitana, unde moastele au fost intampinate de credinciosi cu lacrimi in ochi si busuioc in maini.

 

Nicolae Hulpoi

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2634

Voteaza:

Pelerinajul arata bunatatea din noi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE