Pelerinajul duhovnicilor din fiecare toamna


Parohia „Sf. Ap. Andrei“ din Iasi este renumita pentru amploarea diferitelor activitati care se desfasoara aici. Enoriasii au inaintat in varsta, dar se implica la fel de mult in activitatile parohiei.

De cativa ani, in parohia „Sf.

Ap. Andrei“ nu trece toamna fara ca 50 de credinciosi sa mearga in pelerinaj la mormintele duhovnicilor din Moldova. Este vorba despre „Pelerinajul duhovnicilor“, in cadrul caruia pelerinii participa la slujbele de pomenire a marilor nostri duhovnici, parintele Cleopa, parintele Paisie si parintele Ilarion Argatu. „Dupa ce participam la aceste slujbe, mergem la Caminul de Batrani de la Bogdanesti pentru a le lasa celor de acolo ceea ce putem. Ultimul pelerinaj a fost anul acesta pe 11 octombrie“, a mentionat pr. Vasile Nechita, paroh de 20 de ani la Biserica „Sf. Andrei“ din Iasi.

In afara acestui pelerinaj special, enoriasii parohiei „Sf. Ap. Andrei“ mai au ocazia sa mearga, cel putin o data pe an, intr-un pelerinaj la manastirile din Moldova, dar si la cele din Maramures. In cei 20 de ani de cand indruma enorasii din aceasta parohie, parintele Vasile Nechita a organizat 54 de pelerinaje.

Program de cateheza in fiecare duminica

Desi majoritarea enoriasilor sunt in varsta, asta nu-i impiedica sa se implice activ in viata bisericii. Ei sunt pemanent prezenti la slujbe si mereu vin in ajutorul celor care au nevoie. „Tot timpul sunt oameni care au nevoie de un ban, de o bucata de paine, iar credinciosii nu spun vreodata nu. De exemplu, timp de un an, am ajutat cu bani - cred ca am dat peste 1 milion si jumatate de lei vechi, ceea ce era mult atunci - pe fiul Doinei si al lui Aldea Teodorovici, care era student la Conservator, la Bucuresti“, ne-a mai spus pr. Vasile Nechita.

In fiecare duminica, dupa Acatistul Acoperamantul Maicii Domnului, de la ora 16.30, in biserica au loc convorbiri cu credinciosii pe diverse teme - program de cateheza. Parintele ne-a mai spus ca in fiecare an, de Sf. Parascheva, Biserica „Sf. Ap. Andrei“ gazduieste aproape 200 de pelerini, iar credinciosii parohiei ofera oaspetilor cate 1000 de sarmale, vin fiert, ceai, suc.

Sfintire in prezenta moastelor celui intai chemat de Hristos

Biserica „Sf. Ap. Andrei“ si „Sf. Mc. Mina“ a fost zidita intre anii 1794 si 1795 de preotul Ioan Sachelaru Buciumas si sotia sa Ioana, cu ajutorul financiar al negustorului Neculai si al altor enoriasi pe terenul Fanariei domnesti, donat de voievodul Mihai Sutu, domn al Moldovei intre 1793-1795. La aceasta biserica se slujea numai in limba romana si se inchinau credinciosii breslelor crasmarilor si pescarilor, care, prin ajutoare saptamanale, contribuiau la intretinerea bisericii. In timp, a fost refacuta de mai multe ori, iar ultima reparatie capitala a avut loc in anul 1996, cand, cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost inaltata cu peste 2 metri, alungita cu peste 6 metri si resfintita pentru a treia oara. In acel moment IPS Nicodimos, Mitropolit de Patras - Grecia, tocmai aducea la Iasi, in pelerinaj, moastele Sf. Ap. Andrei. Pentru Biserica Ortodoxa Romana a fost un moment deosebit acela al resfintirii bisericii in prezenta moastelor unui apostol al lui Hristos. La slujba de sfintire, care a avut loc pe 15 octombrie 1996, a participat si PF Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu IPS Nicodimos, IPS Mitropolit Daniel si alti arhierei.

de Narcisa Balaban

 

.

21 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1563

Voteaza:

Pelerinajul duhovnicilor din fiecare toamna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE