Prea Fericirea Sa va primi astazi titlul de „Doctor honoris causa“ din partea Universitatii „Al. I. Cuza“, din Iasi, iar maine va oficia Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitana
Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va primi astazi in jurul orei 11.00 titlul de „Doctor honoris causa“ din partea Universitatii „Al.
Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei in perioada 1977- 1986, iar din 1986 a devenit Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Pana in 1990, cand Mitropolit al Moldovei a devenit I.P.S Daniel, Prea Fericirea Sa a suplinit si aceasta functie.
P.F. Parinte Teoctist a sprijinit restaurarea Catedralei Mitropolitane
Arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor a vorbit despre arhipastorirea Prea Fericitului Parinte Patriarh ca Mitropolit al Moldovei si Sucevei: „In timpul arhipastoririi sale a fost restaurata Catedrala Veche, s-a pregatit pentru pictura, iar astazi aceasta biserica detine una dintre cele mai frumose picturi bizantine. Apoi Catedrala Mare a fost consolidata, in exterior varuita, s-a spalat pictura in biserica de o echipa de peste 30 de pictori printre care parintele Sofian Boghiu, s-a realizat mozaicul de la intrare etc. Palatul mitropolitan, de asemenea a fost reparat. S-au consolidat nenumarate biserici din Mitropolia Moldovei si Sucevei de atunci, a continuat si s-au intensificat lucrarile de reparare a manastirilor din eparhie incepute de predecesorul Iustin Moisescu, manastiri ca Neamt, Secu, Sihastria, Bistrita, Horaita, Gorovei, Putna unde a construit un adevarat palat, «Sf. Ioan Cel Nou de la Suceava», Vorona care este ctitoria de suflet a Prea Fericirii Sale, Manastirea Cetatuia etc.“
In timpul sau au fost primiti in manastiri calugari si calugarite
Parintele Timotei a amintit despre faptul ca si multe biserici de parohie au fost renovate in timpul arhipastoririi Prea Fericirii Sale, printre care mentionam Biserica Barboi din Iasi la care au fost efectuate reparatii capitale, dar si constructia bisericii din satul natal Filipesti. „In timpul in care a fost Mitropolit au fost primiti multi calugari si calugarite in manastiri. In conditii de cenzura, au fost tiparite la Manastirea Neamt carti despre mari ierarhi, cum ar fi Iacob Putneanul, o parte din cartile parintelui Cleopa, monografii ale mai multor manastiri si materiale de trebuinta etc. Foarte important este faptul ca Mitropolia s-a bucurat in timpul acesta de vizite ale marilor ierarhi cum ar fi cea a: Patriarhul Diodor al Ierusalimului sau a Patriarhului Pimen al Moscovei si a intregii Rusii, prima de acest fel la
De o grija deosebita a Prea Fericirii Sale s-a bucurat in acele vremuri Seminarul „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt, singura scoala de teologie.
La ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Prea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.