Preafericitul Daniel a participat la Sfanta Liturghie, oficiata la Manastirea Cernica
In cuvantul de invatatura tinut ieri, 21 septembrie 2008, la sfarsitul Sfintei Liturghii, oficiata in biserica Manastirii Cernica, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a evidentiat rolul Sfintei Cruci in viata omului si necesitatea ca fiecare dintre noi sa ne asumam Crucea.
Evanghelia pe care am auzit-o ieri citindu-se in timpul Sfintei Liturghii este identica cu cea care se citeste in Duminica Sfintei Cruci din Postul Sfintelor Pasti. Preafericitul Parinte Patriarh a precizat ca acest lucru "se explica prin faptul ca Biserica doreste ca noi sa intelegem mai profund, mai cuprinzator semnificatia Sfintei Cruci, din punct de vedere duhovnicesc. Cinstirea Sfintei Cruci se face la sarbatoarea Inaltarea Sfintei Cruci de pe 14 septembrie, dar care este intarita prin alte doua sarbatori: duminica dinainte si cea de dupa Inaltarea Sfintei Cruci. La aceste trei sarbatori legate de Sfanta Cruce, se adauga Duminica Sfintei Cruci din mijlocul Postului Sfintelor Pasti".
"Evanghelia de astazi (ieri, n.r.) ne arata in primul rand care este lumina intelesului celui mai adanc al Sfintei Cruci, ca lumina a vietii noastre crestine. Mantuitorul Iisus Hristos ne zice care sunt conditiile credintei in El si ale comuniunii sau legaturii vii cu El. In Evanghelie mai intai se spune: "Oricine voieste sa vina dupa Mine", fiind vorba de libertatea de a-I urma sau de a nu-I urma lui Hristos. Mantuitorul se adreseaza oamenilor fara sa ii forteze, fara sa ii oblige sa vina dupa El si spune: "Cel ce voieste sa vina dupa Mine, trebuie sa se lepede de sine, sa isi ia crucea sa si sa-mi urmeze Mie", a adaugat Preafericirea sa.
"Lepadarea de sine intr-o forma concentrata este lepadarea de mandrie si de lacomie. Luarea Crucii inseamna asumarea greutatilor vietii, a neputintelor, lipsurilor din viata noastra si a ostenelilor pe care le savarsim pentru a implini voia lui Dumnezeu. Iar urmarea lui Hristos inseamna ascultarea cuvantului Lui, implinirea in viata, in practica a poruncilor Lui si impartasirea cu El prin Sfintele Taine", a mai spus Parintele Patriarh.
Cine poarta Crucea in unire, in comuniune cu Hristos, prin credinta, prin fapte bune si prin impartasirea cu Sfintele Taine, gusta inca din lumea aceasta bucuria imparatiei cerurilor, pregusta de aici ceva din slava Invierii lui Hristos. "Bucuria Invierii este ascunsa in Cruce, iar Crucea ne arata slava Invierii, cand Hristos Cel rastignit ni se arata noua ca fiind si Hristos Cel inviat", a mentionat Preafericitul Parinte Patriarh.
Drumul Crucii este drumul Invierii, si suferinta prin care trecem noi, cerand ajutorul lui Dumnezeu, este ca sa putem birui ispitele, lipsurile, neputintele, ostenelile. Aceasta este calea adevarata spre bucurie. "Noi nu cinstim Crucea fara Inviere si nu le despartim una de alta. De aceea cantam: "Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si Sfanta Invierea Ta o laudam si o marim". Biserica nu propovaduieste suferinta, ci arata ca, in lumea aceasta marcata de pacat, nu putem ajunge la bucurie fara sa ne asumam suferinta cu gandul la Dumnezeu. Cine nu vede la capatul drumului Crucii lumina Invierii cade in deznadejde. Cine sufera fara speranta, cine sufera fara credinta, fara sa se roage lui Hristos, Care a zis: "Veniti la Mine, toti cei osteniti si impovarati, si eu va voi odihni pe voi", acela poate cadea in deznadejde. Multi oameni, pentru ca n-au avut credinta tare, speranta si nici rugacine puternica, cand n-au mai putut suferi, s-au sinucis, si-au curmat viata pentru ca n-au avut suferinta legata de speranta si de nadejde. Deci taina Crucii pentru noi nu este doar taina suferintei, ci e taina suferintei cu speranta, cu nadejde, cu incredere puternica in ajutorul lui Dumnezeu si cu rugaciune fierbinte, pentru ca El sa ne ajute sa trecem prin necazuri si sa vedem la capatul suferintei bucuria Invierii, bucuria biruntei, bucuria realizarii noastre in calitate de crestini iubitori de Hristos", a spus Preafericitul Parinte Patriarh.
La sfarsitul cuvantului de invatatura rostit, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a amintit si infiintarea, in viitorul apropiat, a Centrului social-cultural "Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica", care va functiona in cladirile fostului Seminar Teologic de la Manastirea Cernica. Iar in data de 3 decembrie a.c., de ziua pomenirii Sfantului Cuviosului Gheorghe, staret al Manastirii Cernica, se va sfinti paraclisul din casa Sfantului Ierarh Calinic.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.