Prima zi dedicata proclamarii solemne a canonizarii Mitropolitului Varlaam

 

Cu o zi inainte de proclamarea solemna a canonizarii Mitropolitului Varlaam al Moldovei, la Centrul Social-Cultural "Sf. Paisie de la Neamt" de la Manastirea Neamt, incepand cu ora 11.00, a avut loc un colocviu dedicat celui care a fost unul dintre cei mai mari mitropoliti pe care i-a avut scaunul Moldovei. Sub genericul "Sfantul Varlaam, Mitropolitul Moldovei - slujitor al credintei si culturii crestine", manifestarea culturala a avut ca scop evidentierea principalelor merite si realizari ale carturarului si ierarhului Varlaam. Colocviul a fost prezidat de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, si s-a bucurat de prezenta urmatorilor ierarhi: IPS Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, PS Gherasim, Episcopul Ramnicului, PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcop al Dunarii de Jos, PS Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Marc Nemteanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si PS Corneliu Barladeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Husilor.

La simpozion au mai participat si profesori de teologie de la principalele institutii de invatamant teologic din Arhiepiscopia Iasilor, precum si mai multi invitati speciali, cum ar fi ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, dl Cristian Adomnitei, d-na Theodora Bertzi, secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, si dl Adrian Lemeni, consilier al primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Varlaam, parintele limbii romane literare

Cuvantul de deschidere al colocviului a apartinut IPS Mitropolit Daniel, care a prezentat programul din prima zi a manifestarilor dedicate proclamarii canonizarii Mitropolitului Varlaam si a prezentat in cateva cuvinte personalitatea marelui mitropolit. "Mitropolitul Varlaam a fost un om al rugaciunii si pocaintei, un om care a devenit monah la o varsta frageda la Manastirea Secu, abia infiintata, si in aceasta manastire el a trait in rugaciune, in toata randuiala bisericeasca si a avut inclinatie spre a invata limbi straine", a aratat IPS Mitropolit Daniel. Dupa deschiderea colocviului, prof. dr. Eugen Munteanu, de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, a sustinut un referat intitulat "Mitropolitul Varlaam, carturar si reformator al limbii romane", in cadrul caruia a aratat aportul ierarhului moldovean la formarea limbii romane literare. "Varlaam, cu o inteligenta strategica iesita din comun, si-a dat seama ca Biserica Ortodoxa din Tarile Romane se afla intr-un moment decisiv, acela de a impaca identitatea confesionala, adica credinta stramoseasca, cu identitatea nationala. Textele traduse de Varlaam, spre deosebire de textele manuscrise rotacizante sau cele din cartile lui Coresi, au o limba romana mult mai buna, mai culta. Daca cei dintai au tradus textele slavone exact, Varlaam a adaptat textul, imbogatind astfel limba romana. Asa se explica si abundenta slavonismelor, mai ales ca nu existau termeni in limba romana pentru a exprima textul slavon", a explicat profesorul Eugen Munteanu.

Mare cinstitor al sfintilor martiri

Al doilea referat prezentat in cadrul manifestarilor culturale de ieri de la Manastirea Neamt a apartinut diaconului Vasile Demciuc, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, si s-a intitulat "Viata si minunile Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava in opera Sfantului Ierarh Varlaam". In cuvantul sau, diac. Demciuc a aratat ca Mitropolitul Varlaam, legat spiritual de manastirea unde fusese staret, a evidentiat in lucrarile sale viata Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, precum si a Sfintei Parascheva. "Faptul ca in "Cazanie", Mitropolitul Varlaam a inclus si traducerea vietii Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, alaturi de viata marilor sfinti martiri ai Ortodoxiei, are o semnificatie aparte, aceea ca mitropolitul a urmarit prin aceasta sa intensifice cultul Sfantului Ioan cel Nou in Moldova", a aratat in discurs diaconul profesor Vasile Demciuc.


Dupa sustinerea referatelor, au urmat discutiile pe marginea celor spuse, iar mai multi invitati au luat cuvantul, completand cele spuse si evidentiind si alte aspecte din viata si activitatea Mitropolitului Varlaam.

Ultima slujba de pomenire a Mitropolitului Varlaam

In aceeasi zi, la Manastirea Secu, la ora 17.00, IPS Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, alaturi de PS Marc Nemteanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, au oficiat ultima slujba de pomenire a Mitropolitului Varlaam, inainte de proclamarea canonizarii sale ca sfant ierarh.

Sfintirea Capelei "Noul Sion" si a salii de sport a seminarului

Dupa agapa frateasca oferita de obstea Manastirii Neamt, in dupa-amiaza zilei, participantii la colocviu au vizitat Biserica "Sfantul Ioan Iacob" din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt, dupa care soborul de ierarhi si preoti, condus de IPS Mitropolit Daniel si insotit de ceilalti invitati oficiali, a vizitat Casa de oaspeti Hozeva. La mansarda cladirii amintite s-a amenajat de curand Capela "Noul Sion", pictata de elevii seminaristi de la sectia de Patrimoniu a institutiei amintite. Dupa aceasta s-a vizitat noua sala de sport a seminarului, construita la standarde europene, sala care a fost, de asemenea, sfintita ieri.

 

Stefan MARCULET

 

 

 

.

29 August 2007

Vizualizari: 1547

Voteaza:

Prima zi dedicata proclamarii solemne a canonizarii Mitropolitului Varlaam 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE