Manastirea Neamt este zilele acestea gazda celei de-a III-a convocari a Cursului de pregatire a muzeografilor din muzeele religioase din Romania. La deschiderea sesiunii de ieri a participat si Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 65% din patrimoniul cultural se afla in manastiri si biserici, ceea ce face ca aceste cursuri sa urmareasca formarea unor monahi-specialisti in muzeografie.
Ieri, 2 octombrie, la Centrul Social-Cultural "Sfantul Paisie" de la Manastirea Neamt, in pezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a deschis cea de-a treia convocare a Cursului de pregatire a muzeografilor din muzeele religioase din Romania. Acesta este desfasurat sub patronajul Ministerului Culturii, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, impreuna cu Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura, in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei.
Detalii despre programul acestei etape a cursurilor de pregatire a muzeografilor din muzeele religioase din Romania ne-a oferit parintele Florin Serbanescu, consilier patriarhal pe probleme de patrimoniu: "Cursantii vor sustine niste probe scrise astazi si maine (n.r. - luni si marti) pe subiecte de muzeologie, probleme de conservare, pentru ca atestatul lor se finalizeaza printr-o diploma de muzeografi, iar incepand de miercuri vor incepe examenul oral in care, in fata comisiei, fiecare isi sustine lucrarea pe care a intocmit-o pentru aceasta etapa, avand loc si discutii care vor fi deosebit de interesante".
Aceasta etapa este ultima din cele trei pe care Cursul de pregatire a muzeografilor din muzeele religioase din Romania le presupune. Precedentele convocari au avut loc anul trecut, in perioada septembrie-octombrie 2005, la Manastirea Neamt, respectiv anul acesta, in intervalul 19 iunie - 1 iulie, la Institutul Ecumenic "Sfantul Nicolae" din Iasi. In tot acest timp s-au sustinut cursuri de muzeologie cu aplicare practica, evidentiata prin intermediul vizitelor de studiu si documentare la diferite depozite de patrimoniu si muzee. Argumentul principal, in ceea ce priveste derularea programului, este faptul ca peste 65% din patrimoniul cultural mobil din Romania se afla in colectiile bisericesti si manastiresti, adica mai mult decat se afla in toate muzeele laice din tara.
"Muzeografii sunt deodata oameni ai culturii, dar si ai misiunii de-a marturisi credinta"
Cuvantul Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la deschiderea celei de a III-a etape a Cursului de pregatire
a muzeografilor din muzeele religioase din Romania, desfasurat la Centrul Social-Cultural "Sf. Paisie" de la Manastirea Neamt (2 octombrie 2006).
Ne bucuram foarte mult de faptul ca aceasta a treia convocare este si ultima convocare si, deci, ea se incheie cu obtinerea Diplomei de muzeograf, adica a unui atestat potrivit normelor europene in vigoare. Muzeografii din manastirile noastre care vor avea acest atestat sunt deodata oameni competenti in muzeografie, dar si competenti in a evidentia sau pune in valoare patrimoniul cultural-national religios.
Acest patrimoniu este cel mai mare patrimoniu din tara noastra si el arata, pe de o parte, spiritualitatea izvorata din credinta crestina, iar, pe de alta parte, arata pasiunea poporului roman pentru frumos, pentru arta.
Pasiunea pentru creativitate, ca expresie a laudei sau a doxologiei adusa lui Dumnezeu, in arta religioasa, este de asemenea o lucrare misionara.
Noi consideram ca toti muzeografii din manastiri si din bisericile de mir, de la parohii, sunt deodata oameni ai culturii si oameni ai cultului, oameni ai misiunii de a cultiva frumosul, dar si ai misiunii de-a marturisi credinta.
Foarte adesea, arta sustine si amplifica, intensifica si imbogateste exprimarea sau prezentarea credintei.
In Biserica Ortodoxa, artele vizuale si mai ales arta pretioasa a icoanei, a miniaturilor si toata arta patrunsa de frumusete ca expresie a teologiei, merita o grija deosebita, atat in privinta conservarii valorilor culturale religioase cat si in punerea lor in valoare ca evidentiere a mesajului spiritual pe care aceste valori il transmit.
Desigur, prin aceasta lucrare pe care a inceput-o Ministerul Culturii si Cultelor prin Secretariatul de Stat pentru Culte, in cooperare cu Centrul de Pregatire si Informare a Personalului din Institutiile de Cultura si cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei noi am intrat intr-o etapa noua. O etapa a unei competente mai mari si a unei coresponsabilitati mai intense intre Stat si Biserica.
Felicitam pe organizatorii acestor cursuri si pe participantii la aceste convocari de pregatire si formare a personalului din manastiri si parohii.
Rugam pe Hristos-Domnul sa va daruiasca tuturor bucuria de a fi in comuniune cu cei care au creat valorile, dar si in comuniune cu cei care le cunosc si le apreciaza.
Aceasta bucurie a celebrarii "liturghiei artei" ca evidentiere a ei este cel mai mare dar pe care il veti putea transmite celor care stiu sa aprecieze arta sacra sau celor ce vor fi ajutati de dumneavoastra sa aprecieze valorile care se transmit de la generatiile trecute pana astazi.
Pomenirea admirativa a creatorilor de valori religioase, din generatie in generatie, este un fel de liturghie a memoriei, a culturii si a demnitatii noastre.
Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va daruiasca aceasta frumoasa sansa de a fi in acelasi timp muzeografi romani si europeni adica pretuiti in Romania si in Uniunea Europeana.
"Avem sansa de a da marturie la propria noastra identitate"
Cuvantul domnului Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte, transmis la deschiderea de la Manastirea Neamt a cursurilor de la a III-a convocare a muzeografilor din manastiri.
In urma cu un an, Secretariatul de Stat pentru Culte a demarat un program special destinat pregatirii profesionale si atestarii ca muzeografi, cu abilitati de conservator de muzeu, pentru personalul care are in grija patrimoniul artistic si istoric eclezial, in special a valorilor aflate in muzeele si colectiile apartinand cultelor religioase. Este primul program de o asemenea anvergura, care vizeaza inventarierea, gestionarea si valorificarea muzeistica a imensului patrimoniu religios din Romania. In acest sens, Secretariatul de Stat pentru Culte a incheiat un parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si cu Centrul de Pregatire Profesionala a Personalului din Cultura.
Pentru noi este important, pentru ca Secretariatul de Stat pentru Culte a avut si are in vedere formarea unor persoane competente care sa poata da marturie despre ceea ce inseamna patrimoniul cultural religios, o marturie esentiala a valorilor spirituale ale Romaniei.
Patrimoniu cultural si spiritual, marturie in fata lumii
Dar dincolo de exigentele profesionale ale pregatirii si de onestitatea pe care trebuie sa le acordam in ceea ce inseamna aceasta pregatire profesionala, ne-am gandit ca este important si pentru dumneavoastra, care vietuiti in manastiri, sa aveti acest atestat profesional, pentru ca sunteti cei mai in masura si aveti capacitatea sa dati marturie de ceea ce inseamna acest patrimoniu.
De aceea, dincolo de pregatirea teoretica si practica de muzeografi, care este foarte importanta, trebuie sa fim onesti ca sa respectam exigentele acestei pregatiri, mai ales ca un vietuitor de manastire poate da marturie si viata intr-un alt fel, intr-o maniera proprie, acestor valori consacrate ale patrimoniului sacru. Si, cu siguranta, Romania detine un patrimoniu cultural si spiritual, de care poate sa dea marturie in fata Europei si a intregii lumi.
Din acest punct de vedere, mai ales in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand intr-un anumit context ne vom confrunta cu diferite traditii cultural-religioase si nu numai, este foarte important ca fara complexe sa putem da marturie de propria noastra identitate. Si cred ca Romania are mult de spus din acest punct de vedere.
Este nevoie de o perspectiva ecleziala asupra patrimoniului
Ar trebui sa depasim o anumita timiditate, sa nu fim timorati in fata provocarilor cu care ne vom confrunta si care ne vor astepta, sau sa vedem in aceste realitati viitoare doar o amenintare la propria noastra identitate nationala, culturala si spirituala.
Consider ca noi avem sansa si in acelasi timp responsabilitatea de a da marturie de propria noastra identitate. Si aceasta trebuie sa o facem fara complexe, intr-o maniera pozitiva si intr-o perspectiva cuprinzatoare, dar fara sa ramanem intimidati de complexitatea acestei realitati pe care o traim.
Si, repet, este nevoie si de o perspectiva ecleziala, duhovniceasca, si dumneavoastra, ca oameni angajati in viata Bisericii, cu siguranta stiti mult mai bine acest lucru si este esential ca din interiorul acestei vieti a Bisericii sa dati marturie de patrimoniul cultural si spiritual pe care il avem. Acest lucru trebuie aratat si demonstrat atat in fata strainatatii, cat si in fata fratilor nostri romani.
In momentul in care cineva viziteaza o manastire si are ocazia sa vada patrimoniul pe care il are, daca exista persoane care sa dea marturie elocventa si competenta de aceste valori, cu siguranta dumneavoastra sunteti cei ce puteti transmite si altceva, dincolo de informatiile concrete, si anume puteti implementa vizitatorilor convingeri care pot determina intelegerea semnificatiilor culturale si religioase, nu sa raporteze ca la o suma de obiecte inerte, ci, dincolo de acest aspect, sa sesizeze viata intrupata si puterea dumnezeiasca incorporata in acest patrimoniu.
Marturie din interiorul vietii Bisericii
Spiritualitatea ortodoxa nu se intrupeaza doar intr-un mod concret de a fi care poate fi concretizat in cotidian, in gesturile foarte concrete pe care le facem de zi cu zi, intr-o privire, intr-un gand, in tot ce determina existenta noastra imediata, ci aceasta traditie extraordinara se intrupeaza si in patrimoniu, fie ca este vorba de icoane sau de alte piese liturgice. In ele este intrupata aceasta putere dumnezeiasca si omeneasca a Fiului lui Dumnezeu. Si cand dumneavoastra veti da marturie si in aceasta perspectiva de realitatea cutremuratoare si totodata datatoare de bucurie, de nadejde si de certitudine, cu siguranta responsabilitatea, raspunderea si misiunea pe care o aveti nu se va reduce la transmiterea numai a unor informatii tehnice.
Din interiorul vietii Bisericii, a comunitatii monahale in care sunteti angajati, sa dati marturie si de aceasta bucurie si de acesta cuprinzatoare putere de viata existenta in traditia Bisericii.
Ma bucur de faptul plin de semnificatie ca dumneavoastra veti fi prima promotie de viitori muzeografi din cadrul Bisericii si va doresc succes la examenele in fata carora va aflati. Bunul Dumnezeu sa va dea putere si sanatate.
Lucian APOPEI
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.